*Nettavisen* Økonomi.

Fikk 6,5 millioner i erstatning for synkende hus

SYNKER: Martin Bülow-Berntzen og kona er tilkjent 6,5 millioner i erstatning etter at huset deres i Kalvetangveien 90 a fra 2006 synker. Foto: Anne Charlotte Schjoll (Tønsbergs Blad)

Grunnen under huset på Kalvetangen på Husøy sank, og gulv, vegger og tak slo sprekker. Nå er eierne tilkjent 6,5 millioner i erstatning.

13.05.15 23:51

NØTTERØY: Ekteparet Martin Bülow-Berntzen og Kine Suh Min Johansen er i Agder lagmannsrett tilkjent 6,5 millioner i erstatning, etter at huset de kjøpte på Kalvetangen på Husøy var bygget på synkende grunn.

Les saken i tb.no

– Vi er fornøyde med at fem års kamp for å få det vi opprinnelig betalte for er over, sier Martin Bülow-Berntzen.

– Dette har vært en veldig lang prosess, med mye slit, frustrasjon og usikkerhet.

– Nå håper vi bare at If forsikring tar det ansvaret de er dømt til, og ikke prøver å trekke dette inn for Høyesterett. Men det tror vi ikke, dommen er god og tydelig.

De tapte først saken i tingretten, men etter at den ble anket til lagmanssretten vant de.

Huset sprakk opp

I juli 2005 kjøpte familien Bülow-Berntzen tomt på Kalvetangen. De delte tomten og solgte den ene halvparten. Boligen på tomten skulle planlegges og oppføres av Fåvang Industrier AS. Til graving, klargjøring og avretting av tomten ble Pukk og Graveservice AS ved daglig leder Roger Tistlevold engasjert. Det skulle graves etter arkitekttegninger av huset, og terrenget skulle heves noe over én meter.

Like etter overtakelsen av huset i juli 2006 oppdaget Bülow-Berntzen og Johansen sprekker i gulv, tak og vegger.

De reklamerte overfor Fåvang Industrier AS i februar 2007, og etter en befaring vedvarte uenighetene mellom Bülow-Berntzen og Fåvang Industrier om hvem som hadde ansvaret for skadene til sommeren 2010.

Huset sank

Da en snekker skulle montere en skyvedørsgarderobe i andreetasje, ble det oppdaget at selve huset var skjevt. I 2011 hyret derfor Bülow-Berntzen inn eksperter som kunne fastslå at huset sank.

Saken ble først behandlet av Tønsberg tingrett, og i dommen fra 2. mars 2013 ble Pukk & Graveservice AS og Horten Hus AS frifunnet.

Dommen ble anket og behandlet av Agder lagmannsrett i midten av mars.

Retten slår fast at huset har fått store setningsskader på grunn av feil under påfylling og avretting av tomten. Dommerne mener at Tistlevold, som entreprenør med mangeårig erfaring med utgraving og klargjøring av byggetomter, burde undersøkt grunnen nærmere, eller rådet Bülow-Berntzen og Johansen til å foreta en grunnundersøkelse av geoteknisk fagkyndige.

Lagmannsretten dømmer derfor Pukk og Graveservice AS og Fåvang Industrier AS til i felleskap å betale erstatning for rettekostnader og økonomisk tap med 6,5 millioner kroner til Bülow-Berntzen, og i tillegg dekke saksomkostningene.

Se flere saker i tb.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.