*Nettavisen* Økonomi.

Fikk beskjed om nedleggelse via lapp på døra

USIKKERHET: Foreldrene i Åsgård barnehage mener prosessen rundt stenging av barnehagen har vært dårlig: Divine Ajeagah, Martin Bassier, Hanna Lofnes, Antje Mersche, Carina Fyhn Hansen og Anne Viken er blant foreldrene som reagerer på prosessen. Foto: Sissel Wessel-Hansen (Nordlys)

- Det blir feil å si at prosessen har vært dårlig, når det ikke har vært noen prosess.

TROMSØ (nordlys.no): (18. desember vedtok kommunestyret at 70 kommunale barnehageplasser skal avvikles.

Politikerne bestemte seg for at Åsgård barnehage skulle være først i køen. Dagen etter ble foreldrene møtt av et oppslag på ytterdøra til barnehagen: «Viktig info. Vedtak om nedleggelse av Åsgård barnehage».

- Vi hadde ikke fått noen advarsler eller beskjeder på forhånd. Det var litt av en melding å få like før jul, sier Hanna Lofnes til Nordlys.

I orienteringsbrevet stod det at foreldrene må søke om ny barnehageplass innen 1. februar i år, samt et løfte om at barn ved Åsgård barnehage blir prioritert ved opptak i år. De fikk også beskjed om at de må være forberedt på å flytte til ny barnehage i løpet av våren.

Kort frist

- Tromsø kommune gir oss bare noen få korte uker til å finne nye aktuelle barnehager. I tillegg varsler de at vi mulig må akseptere plass i en annen barnehage før 1. august. Det fratar med andre ord barna muligheten til å avslutte i Åsgård barnehage på en rolig og samlet måte, sier trebarnsmor Carina Fyhn Hansen.

Skal i møte med kommunen

En samlet foreldregruppe har nå bedt Tromsø kommune om et møte. De opplever at kommunikasjonen fra Tromsø kommune til foreldregruppen har vært fraværende.

- Det blir feil å si at prosessen har vært dårlig, når det ikke har vært noen prosess. Barnehagen har vært truet med nedleggelse tidligere. Den gang fikk vi god informasjon og samarbeidet var godt, sier Fyhn Hansen til Nordlys.

LES OGSÅ BREV FRA FORELDRE I 2009:- Gi Åsgård barnehagen ei framtid.

- Brudd på barnehageloven

Foreldrene mener det foreligger brudd på barnehageloven.

- I loven står det at både foresatte og ansatte skal tas med i prosessen. Det forelegger heller ikke noe formelt vedtak vi kan klage på, påstår de.

- Veldig trist

Foreldrene mener en av kommunens beste barnehager nå blir avviklet.

- Barnehagen har en fortreffelig beliggenhet. Det er et fantastisk uteområde og området rundt er veldig godt egnet for turer: Fjære, skiløype, Holt, Prestvannet. Og så er det rolig her, sier de.

Flere av foreldrene har valgt barnehagen da det er en avdelingsbarnehage, ikke en basebarnehage.

- Det er mange som kjører hit fra Kvaløya og Tromsdalen - for de mener barnehagen er så bra. Det er et kompetent og stabilt personale her. Det er rett og slett veldig trist at den stenger. Ikke minst for barna våre som stortrives her, sier de.

I tillegg til Åsgård barnehage har Tromsø kommune bestemt at Strimmelen barnehage skal stenge i år.

Begge barnehagene skal legges ned 1. august 2015.

LES OGSÅ:Vil bygge 455 nye boliger - og ny barnehage.

- Naturlig å velge de vi bare leier

Byråd Anna Amdahl Fyhn sier til Nordlys at Tromsø kommune har overkapasitet av barnehageplasser de neste årene. Dermed er de nødt til å redusere antall plasser de neste årene. I budsjettet

- Tromsø kommune har en overkapasitet på barnehageplasser, og det forventes en ytterligere reduksjon framover. Dermed må vi redusere antall plasser de neste to årene. For å redusere kostnadene i sektoren, må vi legge ned cirka 150 plasser, sier hun.

Eier ikke bygget

Det ble vedtatt å legge ned to kommunale barnehager i kommunestyret i desember.

- Og da er det naturlig at Åsgård barnehage ble en av dem, sier Amdahl Fyhn.

Grunnen er at Tromsø kommune verken etter bygget eller tomta.

- Vi leier av UNN. Og leieavtalen går ut 1. august i år. UNN har selv planer for området, så vi vet uansett ikke hvor lenge vi får leie der. Det er det samme med Strimmelen. Der har vi fått en rekke pålegg om å utbedre bygget. Et bygg vi ikke eier, sier Amdahl Fyhn.

Prosessen kunne vært bedre

Hun sier informasjonsen til foreldrene nok kunne vært bedre.

- Vi burde kanskje sagt fra tidligere i prosessen. Men alle får tilbud om plasser andre steder og vi var ikke sikre på om dette ble vedtatt i kommunestyret før det ble det. I fjor la vi ned to barnehager i Tromsø kommune. Det gikk helt smertefritt, så kanskje vi ikke forventet at det skulle bli en sak. Dessuten har styrer vært informert, sier hun.

Hun har forståelse for at foreldrene synes det er trist at barnehagen stenges.

- Men vi har ikke økonomisk mulighet til å tomme plasser i de neste årene, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag