*Nettavisen* Økonomi.

Fikk etterlønn for selskap som aldri ble opprettet

Erik Lahnstein (Sp) sa han skulle starte rådgivningsfirma - noe som ga ham tre måneders ekstra etterlønn. Han startet imidlertid aldri opp firmaet.

Én etter én opprettet de egne PR-firmaer, pådro seg karantene og fikk utbetalt full etterlønn i tre ekstra måneder.

28.04.14 10:08

Tidligere Ap-statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fikk maks etterlønn fra den rødgrønne regjeringen fordi han startet konsulentselskap og dermed ble ilagt karantene. Men han er ikke alene.

Fire av hans regjeringskamerater fulgte samme oppskrift etter å ha tapt valget i høst. Det viser en rekke dokumenter VG har fått innsyn i.

Startet aldri firmaet han skulle
Da etterlønnsperioden gikk ut for Erik Lahnstein varslet han karanteneutvalget om at han ville starte eget rådgivningsfirma. Han ble ilagt karantene frem til 15. februar og innvilget videre etterlønn, men startet ifølge Brønnøysundregistrene aldri opp noe firma.

- Skjønte du at dette ville medføre karantene og dermed ekstra etterlønn?

- Jeg regnet det som sannsynlig fordi den typen oppdrag jeg tenkte ta på meg, typisk kunne bli rammet av karantenebestemmelsene, sier Lahnstein til VG.

Lahnstein bekrefter overfor avisen at han ble innvilget lenger etterlønn fordi han aldri startet opp firmaet. Men han poengterer at han hadde en reell plan om å gjøre det, men at han plutselig satt med tre jobbtilbud på hånden da det visstnok løsnet i jobbsøkermarkedet.

28. februar varslet han så karanteneutvalget om at han takket ja til jobb som direktør i Norges Skogeierforbund, og ble da ilagt karantene frem til 15. april.

Lahnstein endte opp med i alt seks måneders etterlønn â 70.125 kroner.

- Skjønner du at det kan fremstå som om man har spekulert i å oppnå maks etterlønn?

- Det har jeg ingen forutsetning for å mene noe om. Jeg vet faktisk ikke om noen andre som har gjort det samme som meg, sier Erik Lahnstein, som er sønn av Sp-dronning Anne Enger.

Kostnad: 2,6 millioner kroner
Tidligere statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor Erik Lahnstein (Sp), eks-justisminister Grete Faremo (Ap) og tidligere statssekretær i Næringsdepartementet Roger Ingebrigtsen (Ap) er dem som har utnyttet etterlønnsordningen til fulle.

Erik Lahnstein (Sp) sa han skulle starte rådgivningsfirma - noe som ga ham tre måneders ekstra etterlønn. Han startet imidlertid aldri opp firmaet.

Ifølge VG har etterlønnene til de fem kostet norske skattebetalere over 2,6 millioner kroner.

Venstre-politiker Abid Q. Rajas sier følgende i en kommentar til VG:

- Dette indikerer at det foregår en systematisk utnyttelse av systemet. Det som skjer her kan umulig ha vært tanken med reglene for karantene og etterlønn. Det kan derfor være grunn for Stortinget til å se på disse reglene nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.