*Nettavisen* Økonomi.

Fikk jobb etter 1000 forsøk og ni år

SØKTE JOBB: På jobbsøkersenteret til Nav i Halden har Niyonsaba Jean Bonaparte tilbrakt mange timer. Foto: Morten Ulekleiv

Selv om han var ferdig utdannet økonom allerede i 2005, skulle det gå ni år og over 1.000 jobbsøknader før noen ville satse på Niyonsaba Jean Bonaparte.

– På et tidspunkt var jeg nær ved å gi opp. Det har vært en tøff tid både økonomisk, psykisk og fysisk, sier Niyonsaba Jean Baptiste til Halden Arbeiderblad.

Flyktet fra blodig krig

45-åringen er født og oppvokst i Rwanda, men da landet brøt ut i full konflikt midt på 90-tallet, måtte Niyorsaba og hans kone flykte.

I 1998 kom de omsider til Norge med et foreldreløst barn de tok under sine vinger, på flukt fra en av verdenshistoriens mest blodige konflikter.

Niyonsaba Jean Bonaparte ble selv foreldreløs disse årene, men tok med seg viktige visdomsord fra sin pappa på veien:

«Ingenting kommer av seg selv, unntatt sykdom. Alt det andre må du jobbe hardt for. Hvis du vil lykkes.»

Nektet å leve på sosialen

Og det er ingen tvil om at Niyonsaba har jobbet hardt for å nå sitt mål.

I dag jobber han i økonomiavdelingen til Nav Østfold i Sarpsborg, men veien dit har vært lang.

I 2005 ble han ferdig med en bachelorgrad i økonomi ved høyskolen i Halden.

Så fulgte 400 jobbsøknader. Noen få intervjuer. Blanke avslag.

– Jeg ville ikke gi meg og nektet å slå meg til ro med å leve på sosialen. Så da tok jeg mer utdanning, forteller 45-åringen.

Pendlet i tre og et halvt år

Halvannet år med studier senere fikk han endelig sjansen. På Nav i Mo i Rana.

– Jeg måtte ta jobben. Jeg måtte vise at jeg kunne noe.

Kone og tre døtre på da seks, ti og tretten ble igjen i Halden, mens haldenseren i 2011 startet et pendlerliv med tog hjem annenhver helg for nesten bare å snu i døra før han måtte ta toget tilbake igjen.

Tre og et halvt år holdt han på sånn. Samtidig som hundrevis av nye jobbsøknader ble sendt til bedrifter og institusjoner. Først i hele Østfold. Så tok han for seg fylke etter fylke på Østlandet.

– Midt i denne perioden ble også familien rammet av sykdom. Jeg var nesten helt utslitt og nær ved å gi opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

SAVNET FAMILIEN: Da Niyonsaba Jean Bonaparte (45) fortalte Camilla Isabelle Bonaparte (9) at pappas jobbjakt endelig var over, sto jubelen i taket hos 9-åringen som går i klasse 3C på Os skole. Foto: Morten Ulekleiv


- Endelig hadde jeg lykkes

Men så kom telefonen. Nav Østfold hadde lest Bonaparte sin søknad og kalte han inn til intervju.

Noen dager senere mens han var på jobb i Mo i Rana, fikk han jobbtilbudet han hadde ventet så lenge på.

– Jeg ble utrolig glad. Endelig hadde jeg lykkes. Det var ubeskrivelig å ringe hjem til familien og fortelle at den lange reisen var over. Aller mest glad ble Camilla Isabelle, som hadde hengt fast i meg hver eneste av de få timene jeg var hjemme.

Våkner med overskudd

Våren 2014 begynte han i sin nye jobb.

– Det kan nesten ikke beskrives hvor deilig det er å komme hjem fra jobb til familien hver dag. Å kunne gjøre små ting med huset og i hagen. Nå kan jeg våkne med overskudd på en lørdag og reise på tur med kona og barna mine, forteller Bonaparte gledestrålende.

Hans jobbjakt er dessverre ikke unik.

– Det finnes mye forskning som viser at innvandrere er en utsatt gruppe i arbeidsmarkedet, sier fungerende Nav-leder i Halden, Jan Martin Haug til Halden Arbeiderblad.

- Ser det ikke

Niyonsaba Jean Bonaparte har tatt en anerkjent utdannelse i Norge, snakker godt norsk dog med aksent og behersker i tillegg fransk, engelsk, swahili og kinyarwanda.

– Jeg håper at min historie kan bidra til at flere tenker over dette og tør å ta sjansen på en med innvandrerbakgrunn, sier Bonaparte.

– Når man har tatt utdannelse i Norge, har man like god kompetanse som norske jobbsøkere. I tillegg kan man berike arbeidsplassen med en annen kulturbakgrunn og kompetanse på andre språk. Men mange arbeidsgivere ser det ikke, fortsetter Bonaparte.

- Lovverket åpner ikke for risiko

Haug i Nav Halden tror ikke problemet er større i festningsbyen enn andre steder i Norge, men mener at årsaken er en sammensetning mellom fordommer og et lovverk som ikke åpner for å ta risiko.

– Det dreier seg om å tørre å prøve. Både personer med innvandrerbakgrunn, unge arbeidstakere og eldre er utsatte grupper blant jobbsøkere i dag. De som ansetter har sine stereotyper de ser etter og forestillinger om hvem som er gode. De bør være mer nysgjerrige på de menneskene som ikke passer inn i stereotypiene deres, sier Haug.

– Men vi ser også at det sterke oppsigelsesvernet vi har i Norge i dag gjør at terskelen for å ta sjanser som arbeidsgiver er litt for høy, slår den fungerende Nav-lederen fast.

Ga aldri opp

Bonaparte er helt overbevist om at det er bakgrunnen hans som innvandrer som gjorde det så vanskelig å lykkes på arbeidsmarkedet.

– Det var flere ganger jeg gikk på intervju og visste at jeg var kvalifisert nok for så å skjønne at jeg likevel ikke ville få jobben på grunn av min bakgrunn. I stedet var det en med lavere kvalifikasjoner som ble valgt. Jeg tror det dreier seg mye om manglende kunnskap om innvandrere og andre kulturer, sier 45-åringen som til slutt lyktes.

– Det gjorde meg frustrert. Men jeg bestemte meg for aldri å gi opp, sier Bonaparte.

Les flere saker fra Halden Arbeiderblad her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag