NA24.no

Fikk jobbtilbud gjennom NAV: – Måtte kjøpe meg inn i firmaet

- Varierende arbeidstid er ingen problem, sier «Ole». Foto: Tore John Andreassen
- Varierende arbeidstid er ingen problem, sier «Ole». Foto: Tore John Andreassen Foto: Tore John Andreassen (Avisa Nordland)
Han takket nei til det spesielle tilbudet - og dermed stanset Nav ledighetstrygden.

Gjennom Nav fikk «Ole» tilbud om jobb.

– Da jeg kontaktet min mulige arbeidsgiver, fikk jeg beskjed om at jeg måtte kjøpe meg inn i firmaet.

Se saken i an.no

– Videre fikk jeg opplyst at jeg ikke ville ha noen vanlig arbeidstid, men måtte stille uansett på døgnet, når det var behov for meg, forteller «Ole».

Han takket nei til «tilbudet». Det likte ikke Nav og stanset utbetaling av ledighetstrygden. «Ole» gikk fra 60 prosent av tidligere inntekt, til null, over natta.

Er blakk

Samtalen med den mulige arbeidsgiveren ble også overhørt av «Ole» sin kjæreste, ettersom den kom da de kjørte bil.

– For det første har jeg, som arbeidsledig, ikke penger til å kjøpe meg inn noen steder. Dernest ville jeg nærmest bli gift med jobben. Normal, planlagt arbeids- og fritid var det bare å glemme. Alt dette kolliderer med Navs egne krav til jobber de kan tilby, sier «Ole»

Årsaken til at han ikke står fram med ansikt og navn, er frykt for å bli oppfattet som en trøbbelmaker, samt hensynet til familien.

– Jeg er ingen trøbbelmaker, bare ute etter en vanlig jobb og at reglene følges, sier «Ole».

Han har et ferskt maskinførerkurs bak seg, men er åpen for det aller meste av jobbtilbud i Salten.

«Ole» har flere års erfaring innen salg og har også jobbet innen omsorg/helse.

«Ole», som er i slutten av 20-årene, havnet i ledighetskøen i fjor høst, da hans forrige arbeidsplass etter hvert ble borte.

– Siden har jeg søkt på det som er av jobber. Uten kompetanse er det blitt avslag hele veien. Derfor søkte jeg i vår Nav om å få delta på et maskinførerkurs. Jeg fikk tommelen opp.

Også mens jeg gikk kurset søkte jeg jobber. Jeg snakket med mange og mailet enda flere. Stort sett alle ville ha maskinførere med fagbrev. Ikke bare kompetanse, sier «Ole».

Så kom Nav på banen igjen og sendte «Ole» til en som trengte en maskinfører. Det var da problemene startet for alvor.

Klaget

– Som nevnt; jeg måtte kjøpe meg inn i firmaet hans og glemme normal arbeids- og fritid. Tilbudet jeg fikk samsvarer ikke med regler og lover Nav skal følge. Derfor takket jeg nei, sier mannen fra indre Salten og henviser til at reglene sier at han må ha en rimelig grunn for å takke nei til et jobbtilbud.

– Det har jeg i fullt monn her, mener jeg. Blant annet var lønna basert på provisjoner og utbytte. forteller «Ole».

Da han mistet dagpengene, klaget han til Nav og henviste til lovverket. Dersom han ikke får medhold, vil han ta saken til Trygderetten og til Sivilombudsmannen, om det må til.

– Nå har Nav bedt meg om å bevise at tilbudet jeg har takket nei til, er slik jeg har fortalt. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å bevise noe. Kjæresten min hørte praten i bilen, men hun blir betraktet som inhabil. Uansett; nå er det jeg som må bevise noe, som er såkalt omvendt bevisbyrde.

Jeg tror ikke Nav på forhånd sjekket hvilken jobb de henviste meg til; om arbeidsforhold, lønn og arbeidstid. Nå laster de hele saken rett i fanget mitt, samtidig som jeg straffes med null kroner fra dem i 12 uker, sier «Ole». Han er både oppgitt, fortvilt og sint.

Ifølge han selv har han sju kroner på kontoen og har måttet kontakte hjemkommunen for å få krisehjelp.

– Jeg har ikke egen bolig, men likevel har også jeg regninger, sier han.

Bare et nummer

– Jeg hadde ikke behøvd å fortelle denne historien til ANs lesere, men synes det er på sin plass å opplyse hvordan Nav behandler folk. Man er ikke et individ, bare et nummer.

Når de begår en feil, får det store konsekvenser for den som rammes – i dette tilfelle meg. Jeg er helt enig i at det skal være regler å forholde seg til, men da må også Nav gjøre det, sier «Ole».

Etter at «Ole» snakket med Avisa Nordland, har han fått beskjed fra Nav at det kan gå inntil 20 uker før klagen hans er behandlet.

«Ole» har samtykket i at Nav spesifikt kan kommentere hans sak og ikke bare uttale seg generelt til AN.

Nav svarer

– Vi har snakket med arbeidsgiver. Han gir oss en noe annen versjon av samtalen, enn den «Ole» har gitt.

Det sier Cathrine Stavnes, fylkesdirektør i Nav, Nordland og legger til:

– Selvsagt kan det være misforståelser ute å gå her. Uansett skal en arbeidssøker som takker nei til en jobb som tilbys, melde til oss dersom man takker nei. Det gjorde ikke «Ole». Han meldte heller ikke fra til arbeidsgiveren, forteller Stavnes.

– Hadde Nav snakket med den mulige arbeidsgiveren før «Ole» ble satt i kontakt med ham?

– Ja. Men kanskje kunne vi sjekket enda bedre, uten at jeg vet hva mer vi kunne gjort. Hvis det er misforståelser ute og går her, er jo det beklagelig. Det var snakk om et tre måneders engasjement, med mulighet for forlengelse og fast jobb etter hvert. Nå er uansett jobben besatt, sier Cathrine Stavnes.

– Hva skjer med «Ole» nå?

– Han får nå sosialhjelp ut ifra sin individuelle situasjon. Samtidig håndteres han på lik linje med andre arbeidssøkere.

– Han er ikke diskvalifisert, selv om han altså ikke meldte til oss at han takket nei til jobben han ble tilbudt, men han mister dagpengene en periode. Denne avgjørelsen har han klaget på, sier fylkesdirektør Cathrine Stavnes i Nav.

Bortfall

Bortfall av dagpenger kan skje om man takker nei til arbeid som er lønnet etter tariff eller sedvane.

– I mitt tilfelle var det ikke snakk om lønn i vanlig forstand. Her skulle jeg få provisjon, overskudd eller utbytte. Men da måtte jeg altså først kjøpe meg inn i foretaket, forteller «Ole».

Nav må også forholde seg til Arbeidsmiljøloven, når de tilbyr jobber.

«Ole» har ingen problemer med varierende arbeidstider. Arbeidsmiljøloven er helt tydelig på at det da skal utarbeides en arbeidsplan. Den skal vise hvilke uker, dager og tider den enkelte skal jobbe. I tilbudet han fikk var en slik plan umulig, mener «Ole».

– Arbeidstimer per dag ble, i et vagt svar, anslått til alt mellom to og 18 timer. Og hvordan en uke ble, var umulig å forutse, forteller «Ole».

Se flere saker i an.no

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere