NA24.no

Fikk krisehjelp - drakk opp millioner

a en bøtte".
a en bøtte". Foto: /colourbox.com
Sist oppdatert:
Banken fikk over 200 milliarder i nødhjelp. Så dro toppsjefene på fest og bestilte champagne for millioner.

Det har fulgt en rekke skandaler i kjølvannet av at myndigheter verden over har gått inn og reddet skakkjørte banker og finanshus. Siste bank ut er krisebanken Royal Bank of Scotland.

NA24 - din næringslivsavis

Banken er en av dem som har trengt størst redningspakke fra britiske myndigheter. Men det har ikke hindret sjefene i å bruke 300.000 pund, eller i overkant av tre millioner kroner, på et hemmelig champagneparty for toppene. Dette skriver den britiske avisen Daily Mail.

Stor suksess
Grunnen til feiringen var bankens «suksess» etter et år som har vært miserabelt for banker verden over.

Denne festen ble holdt kun uker etter at banken fikk over 200 milliarder kroner i en redningspakke for å redde storbanken.

Bankens ledelse bestemte seg, ifølge Daily Mail, å flytte festen fra det egentlige festlokalet i Hampshire til Edinburgh. På den måten håpet man kanskje å holde festen hemmelig. Imidlertid ble festdeltakerne så høylytte at det var vanskelig å unngå å skjønne hva som foregikk.

Over 300 ansatte i banken, pluss de 68 gjestene, kunne nyte en 4-retters middag på et 5-stjerners hotell, mens de fikk høre en tv-komiker, som vanligvis krever over 200.000 kroner for hver opptreden, fortelle vitser om kredittkrisen.

Europas største
Da banken i midten av oktober ble reddet med 20 milliarder pund, eller over 210 milliarder kroner var det ikke bare den i lang tid nest største banken i Storbritannia, men også den største banken som hadde blitt nasjonalisert i Europa.

- Vi beklager å måtte gjøre dette grepet, men denne bestemte handlingen var nødvendig i et marked vi aldri før har sett maken til, sa Tom McKillop, styreformann i banken som ble grunnlagt i 1727.

I bytte mot redningen måtte banksjefen gå av og alle utbytteutbetalinger skrinlegges til myndighetene hadde fått tilbake det de betaler for preferanseaksjene.

Les mer: Bruker 390 mrd. på bankaksjer

Høy sigarføring
En annen storbank som det har vist seg at har mesket seg er giganten Fortis, som ble reddet av myndighetene i Benelux-landene.

Bare får dager etter at redningsoperasjonen var et faktum, satt euroene løst når det gjaldt kaviar. Dyr kaviar.

Kaviar for 1,32 millioner
Det vakte stor oppsikt ifølge nyhetsbyrået AFP at banken brukte ikke mindre enn 150 000 euro, eller 1,32 millioner kroner på et kaviarmåltid på den berømte trestjerners restauranten Louis XV i Monaco. Prisen for delikatessene var hele 3.000 euro per kuvert, med andre ord formidable 26.790 kroner per mann.

- De spiste kaviar til 3000 euro kuverten. Det er noe skamløst over det, og banktopper bør ha litt lav profil nå. Dette er skattebetalerens penger, sa korrupsjonsjeger Eva Joly til NA24 i slutten av oktober.

Les også: Vil sende Økokrim på DnB Nor

- Vi skjønner det ikke
Og Joly fortsatte tordentalen mot bankledere og høye lønninger.

- Vi liker ikke å tenke på at disse menneskene, som ikke har kunnet forutse krisen, har kolossale lønninger. Vi skjønner ikke at de har kolossale lønninger etter at de har promotert systemer som ødelegger den reelle økonomien. De har gjort feil, og de har lønninger som ikke ligner noen ting, sa.

Skandalenene med kaviar og champagne er slett ikke de eneste eksemplene.

Svindyrt spa
Det vakte ramaskrik da den amerikanske forsikringsgiganten AIG sendte forsikringsselgere på luksusspa i California bare dager etter at selskapet ble reddet av den amerikanske staten. Regningen for hyggen kom på solide 400 000 dollar, vel 2,8 millioner kroner etter dagens høye dollarkurs.

AIG har heller ikke planlagt å kutte lobbyvirksomheten på Capitol Hill, selv om nå den amerikanske staten er inne på eiersiden. AIG fremholdt at selskapet fortsatt er et aksjeselskap selv om den amerikanske stat nå er største aksjonær i selskapet etter den formidable redningspakken på 85 milliarder dollar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere