Fikk låne 70 millioner uten sikkerhet

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

- En utrolig sak, sier sparebanksjefen som håper å få tilbake noen av pengene.

18.03.09 14:34

Det ble hverken stilt sikkerhet eller utstedt lånebevis for millionlånene Hjelmeland Sparebank tapte stort på i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Hjelmeland Sparebank måtte ta store tap som følge av at den tidligere medarbeideren Ståle Halsne gikk ut over sine fullmakter og lånte ut 72,2 millioner kroner i fjor høst.

Sparebankens årsberetning viser at lånene ble gitt uten styrebehandling, i strid med bankens reglement og utenfor egne fullmakter.

- Utrolig sak
- Dette er en utrolig sak, sier Dag Rune Lorentzen, banksjef i Hjelmeland Sparebank, til NA24.

Banken jobber nå med å sikre noen av millionene, men innser at det blir et tap for banken. Kundene som fikk låne penger har nemlig store problemer med likviditeten, og risikerer å gå konkurs.

- Vi håper på å få til en avtale med de kundene det gjelder enten denne uken eller neste uke. Problemet er at vi ikke kan gi ytterligere lån til disse kundene fordi størrelsen på engasjementet allerede er for stort i forhold til lovverket. Dermed blir det snakk om utsettelser av avdrag, eller å ta tap på lånet, sier Lorentzen.

- Men vi kommer til å måtte bokføre et milliontap på disse utlånene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ikke vanskelig å låne ut
Banken brukte en del tid på å oppdage låneforholdene siden lånene ble gitt utenfor det ordinære - og påkrevde - kredittsystemet.

- Ettersom det heller ikke ble etablert noen sikkerhet eller lånepapir for engasjementene har det totale engasjement ført til tap, skriver banken i årsberetningen.

- Vi har operert med et system som var basert på tillit. Det var ikke vanskelig å låne ut millioner uten sikkerhet eller lånepapirer, sier Lorentzen.

Dette er noe som er utbedret, men ifølge Lorentzen er det fortsatt mulig å låne ut store summer uten at det er stilt sikkerhet eller blir fremlagt lånepapirer.

- Muligheten er der fortsatt, men rutinene er lagt om slik at vi vil oppdage dette på et tidlig tidspunkt.

Anmeldt - ikke siktet
Banken har anmeldt Halsne, men har fortsatt ikke sendt over all informasjon politiet har bedt om.

- Vi har satt i gang et arbeid med å få informasjon fra banken som har anmeldt dette. Vi er ennå fasen hvor vi etterspør og får oversendt dokumentasjon på det anmeldte forholdet. Ut over det har det ikke vært noen etterforskning. Den tidligere medarbeideren er ikke siktet i saken, han er ikke gitt noen formell status, sier Fredrik Martin Soma, politiadvokat ved Rogaland politidistrikt til NA24.

Banksjefen bekrefter at man fortsatt holder på å oversende informasjon til politiet.

- Vi har blitt bedt om å komme med dokumentasjon på forholdet, sier Lorentzen til NA24.

- Det begynner å trekke ut i tid - når vil dere være ferdig med dette?

- Vi jobber med det, og prioriterer det, men ressursene våre er begrensede, sier banksjefen.

- Har ikke gjort noe galt
Den tidligere medarbeideren i banken, Ståle Halsne, har stått frem i media og hevdet at han ikke har gjort noe straffbart. Til Stavanger Aftenblad sa Halsnes advokat, Atle Helljesen, at politiet burde legge bort saken.

- Min klient har ikke gjort noe straffbart. Han har ikke gjort underslag for å skaffe seg selv eller andre uberettiget fortjeneste, sa Helljesen til Aftenbladet.

Ifølge advokaten skal Halsne i fjor sommer blitt kontaktet av Geir Underbakke og Kurt Svendheim som blant annet bygger ut leiligheter i Brasil og Bulgaria. Disse skal nærmest tryglet Halsne om lån, og da Halsne åpnet pengekranen, skal stadig nye forespørsler ha dukket opp.

- Dermed mistet Halsne kontrollen. Han lånte ikke ut mer enn han hadde lov til til hvert selskap, men totalt ble summen for stor. Dette er likevel etter min mening ikke straffbart, sa Helljesen til Aftenbladet.

Det har ikke lykkes NA24 å få en kommentar fra Ståle Halsne, eller advokat Atle Helljesen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.