NA24.no

Fikk lønnsøkning da landet kollapset

Bråk på Island
Bråk på Island Foto: STR (Reuters)
Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen på Island håvet inn millioner selv om landet ble ledet ut i kollaps.

Den tidligere islandske sentralbanksjefen David Oddsson hadde et godt lønnsår i fjor til tross for Islands økonomiske totalkollaps. Det viser årsrapporten til den islandske sentralbanken.

NA24 - din næringslivsavis

Oddsson, som også er den statsministeren som har sittet lengst fra 1991 til 2004, tjente 25,3 millioner islandske kroner i 2008, en økning på 3,7 millioner fra året før.

Islandske kroner svingte veldig i fjor, men ifølge gjennomsnittskursen for året tilsvarer denne lønnen drøyt fire millioner norske kroner. I norske kroner var årslønnen 2,4 millioner i 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Island ble svært hardt rammet av den økonomiske krisen, og bankvesenet kollapset høsten 2008. Nabolandene har måttet bidra med kredittlinjer for å redde hele landet fra fullstendig kollaps, og det internasjonale pengefondet måtte også inn for å bidra.

Den islandske økonomien ble satt flere år tilbake i løpet av fjoråret, og landets økonomi ble nedgradert av en rekke kredittratingbyråer. Som en konsekvens av kollapsen forventes det en skyhøy arbeidsledighet på sagaøyen, et kraftig fall i den samlede produksjonen av varer og tjenester og nesten samtlige store banker er nasjonalisert.

Oddsson måtte tåle svært hard kritikk etter Islands kollaps, og en rekke demonstrasjoner krevde at både han og statsminister Geir Haarde skulle gå av.

Noe de begge også gjorde.

Norsk sjef
Mannen som overtok jobben den 27. februar i år var ingen ringere enn nordmannen Svein Harald Øygard. Han kom fra stillingen som partner ved Oslo-kontoret til konsulentselskapet McKinsey.

Rett før påske skrev Øygard en artikkel i avisen Morgonbladid hvor han skisserer veien ut av den økonomiske hengemyren. Allerede til neste år venter Øygard seg ny økonomisk vekst og stabilitet.

Se nederst i saken for hvordan Øygard tenker seg veien framover.

Fire grep
Kravet for å lykkes er en samlet og kraftig handling, der mange ulike elementer må falle på plass, ifølge Øygard som derfor kommer med følgende oversikt over kritiske elementer som danner grunnlaget for å få den islandske økonomien på fote:

1. Justering av makroøkonomien.

2. Monetær politikk som har stabilitet som mål.

3. Budsjettjusteringer

4. Reetablering av et funksjonelt finansielt system.

Øygard skriver at inflasjonen på Island er på full fart nedover fra dagens svært høye nivå på over 15 prosent, og ventes å normaliseres rundt bankens inflasjonsmål på 2,5 prosent tidlig i 2010. Men den svært utfordrende gjeldssituasjonen til islandske husholdninger, som har mye gjeld i utenlandsk valuta, prøver sentralbanken å få redusert inflasjonen, og stabilisere den islandske kronen.

Les mer: Slik skal Svein redde sagaøya

Den 7. mai kuttet Øygard renten med 2,5 prosentpoeng. Dermed er rentenivået på sagaøya blitt redusert til 13 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere