*Nettavisen* Økonomi.

Fikk solgt 9,6 milliarder i gjeld

Foto: JOSE SENA GOULAO (Scanpix)

Men Portugal må betale dyrt for ny milliardgjeld.

12.01.11 12:31

Onsdag har det blitt avholdt en vellykket auksjon av portugisisk gjeld.

Totalt ble det solgt statsgjeld for 1,25 milliarder euro, vel 9,6 milliarder kroner etter dagens kurs, som også var det myndighetene håpet å få inn.

Det ble solgt obligasjoner for 650 millioner euro med fire års løpetid og obligasjoner for 599 millioner med ti års løpetid.

Auksjonen fikk mye fokus i forkant, selv om det var ventet at Portugal ikke ville ha noen problemer med å få inn pengene. Interessen har i stor grad vært knyttet til hvor mye landet må betale i renter. Selv har de tidligere signalisert at et nivå over syv prosent ikke er bærekraftig.

Fasiten viser at det er dyrt å selge høns i regnvær.

* Renten for obligasjonene med kortest løpetid endte på 5,396 prosent, opp vel 1,4 prosent fra en tilsvarende auskjon i oktober.
* Renten for obligasjonene med lengst løpetid endte på 6,719 prosent, noe som er en forbedring fra 6,806 prosent ved forrige auksjon.

- Auksjonen viser at Portugal fortsatt har tilgang til de finansielle markedene, om enn til en pris, sier Paolo Pizzoli hos ING Bank, ifølge MarketWatch.

Støttekjøp
EU og Det europeiske stabiliseringsfondet signaliserte før auksjonen at de ville gå inn med penger. Onsdag meldte også den japanske statsministeren at de er villig til å kjøpe euroobligasjoner utstedt av det europeiske stabiliseringsfondet. Dermed sikres også noe av den videre finansieringen av fondet.

EUs sentralbank forsøker å hindre at renten går til himmels, men uansett er det ventet at rentene Portugal må betale vil være historisk høye.

I forkant av auksjonen steg renten på portugisiske obligasjoner med tiårs løpetid med 112 basispunkter til 7,13 prosent, etter at EUs sentralbank presset de med 37 basispunkter de to første dagene i uken. Nivået befinner seg under toppnoteringen på 7,25 prosent som ble oppnådd den 11. november.

I løpet av første kvartal skal landet også hente inn rundt tre milliarder euro gjennom et banksyndikat - interessen knyttet til denne avtar neppe med det første.

Senere i uken skal også Spania og Italia avholde liknende auksjoner, da disse landenes statsfinanser også befinner seg i faresonen.

Europeiske aksjer i taket
De europeiske aksjene steg til det høyeste nivået på 28 måneder, onsdag. Før lunsj var den europeiske indeksen FTSEurofirst 300 opp 0,8 prosent til 1.156,82 poeng, noe den ikke har vært siden september 2008.

Spanske banker, som er eksponert mot den portugisiske økonomien, steg klart onsdag. Dette trigget igjen franske banker som er eksponert imot Spania. Alle de ledende aksjeindeksene i Europa hadde oppgang. I Oslo var Hovedindeksen samtidig opp 0,5 prosent til 444,89 poeng, godt hjulpet av oljeprisen.

Her kan du følge børsene

Ser opptur for kronen
Onsdag styrket euroen seg imot dollar og kroner, men likevel ventes det at kronen vil stige.

- Krona endte i amerikansk handletid i går på 7,7175 mot euroen og har i løpet av nattetimene svekket seg marginalt. Foreløpig bunnotering kom på mandag hvor krysset handlet ned til 7,7030. Vi ser for oss et bra klima for en ytterligere styrking av krona den nærmeste tiden, blant annet støttet opp av den sterke oppgangen i oljeprisen. Ett brudd av 7,7030 på nedsiden vil signalisere ytterligere NOK styrke, mens det er motstand på 7,75, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.