*Nettavisen* Økonomi.

Fikk sparken og en halv milliard

Wendelin Wiedeking, avgått toppsjef i Porsche Foto: Scanpix/ Reuters.

Porsche-sjefen får meg seg en gigantisk fallskjerm ut døren.

08.10.09 13:42

Torsdag morgen ble det satt en øyeblikkelig slutt for Wendelin Wiedekings 16 år lange tid som konsernsjef i den tyske luksusbilprodusenten Porsche.

NA24 - din næringslivsavis

Etter et 15 timer langt møte meldte styret i Porsche torsdag morgen at Wiedeking og finansdirektør Holger Haerter går av med øyeblikkelig virkning.

Sluttpakke på 50 millioner euro
Wiedeking går imidlertid ikke tomhendt ut av selskapet. 56-åringen har ifølge ft.com fått med seg en sluttpakke på 50 millioner euro, eller cirka 450 millioner kroner.

Dette er en av de høyeste sluttpakkene som noensinne er utbetalt i Tyskland, noe som er ventet vil avstedkomme reaksjoner. I et forsøk på å forhindre dette har Porsche og Wiedeking avtalt å donere halvparten av beløpet til veldige formål.

Porsche-sjefen har i en årrekke vårt en av verdens best betalte konsernsjefer. For regnskapsåret 2008 mottok konsernsjefen 77 millioner euro, etter at Porsche leverte et resultat på 8,57 milliarder euro. Ifølge Bloomberg News var Wiedeking den best betalte lederen av alle 30 selskapene som er notert på DAX-indeksen i Frankfurt.

Klart for sammenslåing
Med Wiedekings avgang er det også duket for en sammenslåing av Porsche og Volkswagen-konsernet (VW). Wiedeking var ingen tilhenger av dette og har i lang tid prøvde å forhindre dette ved å øke Porsches eierandel i VW.

De siste årene har Porsches andel økt til over 50 prosent i VW pluss opsjoner på ytterligere 20 prosent.

Men med dette pådro bilprodusenten seg en gjeld på i overkant av 81 milliarder kroner og førte til at man slet med å overholde gjeldsforpliktelsene. Dette tvang konsernsjefen i Porsche til å be selskapets eiere, familiene Piech og Porsche, om mer penger. I tillegg vendte man blikket mot Midtøsten, hvor Qatars investeringsfond QIA ble med i forhandlinger om en andel på 20 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingen fremtid
Den kursen Wiedeking har lagt har imidlertid splittet eierfamiliene og forårsaket stor irritasjon i Porsches samarbeid med VW.

- Wiedeking hadde ingen fremtid i et kombinert VW-Porsche-selskap, sier Stefan Bratzel ved Center of Automotive Research Institute in i Tyskland til Bloomberg News.

I styremøtet ble et også gitt støtte til Porsches plan om en kapitaløkning på minst fem milliarder euro samt en plan for å forhandle frem en investering fra Qatars investeringsfond.

Ifølge nyhetsbyrået fortsetter styremøtet torsdag og det er mest sannsynlig at det etter dette vil bli bekreftet at Porsche vil bli en del av Volkswagen-konsernet. Den nye konsernsjefen i Porsche er Michael Macht, som har jobbet i selskapet siden 1990 og har sittet i styret i 11 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag