*Nettavisen* Økonomi.

Fiktiv toll på mat

Norge og andre rike land har satt tollsatsene på landbruksvarer kunstig høyt for å ha slingringsmonn i WTO-forhandlingene, mener forskere i landbruksøkonomi.

Ifølge Bergens Tidende lørdag kan Norge i mange tilfeller halvere tollsatsene uten at prisen på importerte matvarer blir lavere enn prisen på norske.

Hensikten med tollbarrierer er at det skal være så dyrt å importere mat at det ikke forstyrrer den innenlandske produksjonen. Utenlandske matvarer vil alltid være dyrere enn norske etter at toll er betalt.

Høye satser

I Norge fikk over 400 produkter en tollsats på over 100 prosent, mens mange fikk tollsatser på mellom 300 og 500 prosent da rammene ble lagt for over ti år siden. Nå krever u-landene i WTO-forhandlingene at de rike landene reduserer tollsatsene for å slippe u-landenes produkter inn på markedet.

– Men tollsatsene forteller ingenting om hva som er det reelle behovet for at innenlandsk produksjon skal ha en effektiv beskyttelse, skriver Bergens Tidende.

For eksempel holder det med en toll på 93 prosent på importert lam for å beskytte norsk lam mot konkurranse, mens Norge ifølge WTO-avtalen har adgang til å ilegge en toll på 429 prosent. Tollen på hvete er 350 prosent, mens det holder med 100 for å beskytte norske kornbønder mot import.

Dette handlingsrommet kalles «luft» i norske fagmiljøer. Slik kan man halvere tollsatsen uten at importvernet forsvinner, skriver BT..

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag