NA24.no

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet vurderer reaksjon mot Telenor etter tabben som førte til at mobilnettet lå nede i flere timer 30. oktober i fjor. På bildet konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet vurderer reaksjon mot Telenor etter tabben som førte til at mobilnettet lå nede i flere timer 30. oktober i fjor. På bildet konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Filletabbe lammet Norge

Sist oppdatert:
Telenor-kunde skulle ha nytt SIM-kort. Dermed mistet halve Norge mobilnettet.

30. oktober 2014 ble store deler av mobiltrafikken i Norge lammet og tre millioner Telenor-kunder kunne ikke ringe eller sende tekstmeldinger.

Nå har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) gransket hendelsen, og kommer med hard kritikk, skriver Aftenposten tirsdag.

"Hendelsen 30. oktober avdekket alvorlige svakheter", skriver tilsynet i en rapport til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) som Aftenposten har fått innsyn i.

Kunde skulle ha nytt SIM-kort
Det hele startet med at en kunde i Telenor skulle ha et nytt SIM-kort.

Da må Telenor rutinemessig endre sin abonnentdatabase. Her ligger data som er nødvendig for å kunne ringe en telefon, sende en tekstmelding eller opprette dataforbindelse.

Dataene til kunden ble imidlertid ødelagt da opplysningene skulle legges inn. Dette er en feil som skjer hver eneste dag, og skyldes en velkjent svakhet i programvaren som Telenor bruker til å oppdatere data for eksisterende abonnementer.

"Feilen er kjent og oppstår av og til når Telenor skal gjøre endringer i abonnentsdatabasen i forbindelse med at en eksisterende abonnent skal ha et nytt SIM-kort", heter det i rapporten.

Slettet feil data
Telenors kundebehandler prøvde først å gjøre jobben en gang til. Det virket ikke. Dermed måtte Telenors leverandør 30. oktober gå inn og slette feil i abonnentsdataene manuelt kl. 18.58.

Vedkommende var uheldig og slettet feil data. Noen sekunder senere var ett av de største mobilsammenbruddene i Norge noensinne et faktum.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere