NA24.no

Finans og virus i fokus

Sist oppdatert:
Influensavirus og stresstester av banker overskygget bedret forbrukertillit.

USA-børsene vippet tirsdag mellom minus og pluss etter en svak start. Til slutt ga dagen moderat minus for de viktige indeksene.

Stresser bankene
Stresstestene som er gjennomført hos de største bankene i USA skaper usikkerhet. Gjennomgangen av balansen og regnskapene til bankene som ble utført av myndighetene skal vise hvor godt rustet finansnæringen står til å møte nye utfordringer. Sentralbanken og finansdepartementet har satt et scenario som viser et versttenkelig utfall.

Wall Street Journal skriver tirsdag at storbankene Citigroup og Bank of America kan komme til å bli pålagt å hente ny kapital som følge av gjennomføringen av de første stresstestene. Ledelsen i begge bankene benekter at det er tilfellet og skal ifølge avisen motsi seg de foreløpige funnene.

Citigroup og Bank of America falt henholdsvis 6 og 9 prosent.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Influensafrykt
Svineinfluensaen skaper også store bekymringer i finansmiljøet. Det er ikke bare den åpenbare faren for å bli rammet av sykdommen, men også smitteeffekten frykten rundt en epidemi kan skape. Transport og reisevirksomhet kan lammes av smittefrykt, og det kan også føre til mindre handel mellom landene.

- Vi tror at hvis bekymringsnivået stiger til SARS-nivåer, noe vi mener er lite trolig, så kan markedene falle ti til 15 prosent, sier en strateg ved banken Credit Suisse ifølge Marketwatch.

Fall for boligprisene
Boligprisene i de 20 største byområdene i USA falt med 18,6 prosent i februar sammenlignet med samme måned året før. Det viser statistikk fra S&P Case-Shiller. Sammenlignet med måneden i forveien var nedgangen på 2,2 prosent. Det var et tilsvarende fall i boligprisene for de 10 største byene.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at boligprisindeksen ville vise en nedgang på 18,7 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Les mer: Kraftig prisfall på boliger

Tilliten vokser
Forbrukertilliten er i ferd med å bedres i verdens største økonomi. Det viser den siste undersøkelsen fra analysebyrået Conference Board. Tillitsindeksen steg til 39,2 i april fra 26,9 i mars. Analytikerne ventet ifølge Bloomberg News at indeksen ville øke til 30 poeng.

Det er særlig forventningene som har fått seg et løft.

Les mer: Tillit i bedring

IBM opp
IBM steg 2 prosent etter at styret godkjente en økning på 10 prosent i utbyttenivået.

Olje falt
Den amerikanske referanseoljen WTI falt en halv prosent til 49,92 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Delindeksen for oljeaksjer steg en halv prosent, delindeksen for oljeservice falt et par prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,10% til 8.016,95

Nasdaq -0,33% til 1.673,81

S&P 500 -0,28% til 855,15

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere