*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke tegn til at oljesmellen har slått inn

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea. Foto: Nordea

Flere rentekutt vil stimulere boligmarkedet, tror analytiker.

03.09.15 11:59

- Dette var sterke boligpristall. Det er generelt god fart i boligmarkedet. Det er foreløpig ikke tegn til at oljesmellen har slått inn i boligmarkedet, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea til Nettavisen Stocklink.

Boligprisene gikk opp 2,5 prosent fra juli til august, viser boligstatistikken fra Eiendom Norge. Tallene ble lagt fram torsdag.

Korrigert etter sesongvariasjoner økte prisene med 1,1 prosent.

Oppgangen i august er den sterkeste sesongkorrigerte veksten siden 2013. Den ujusterte boligprisoppgangen har ikke vært høyere siden 2006.

Prisene de siste tolv måneder viser en samlet oppgang på 7,7 prosent, men med store regionale forskjeller.

- Rentekutt vil stimulere
I Oslo har boligprisene steget med 12,2 prosent det siste året. I Stavanger, som har den svakeste utviklingen, har prisene falt med 1,2 prosent.

- Det er et delt boligmarked vi ser. I mange av de store byene går det veldig bra, men i Stavanger er markedet svakere. Der merker man oljenedturen, sier Bernhardsen.

Analytikeren tror ikke den svake utviklingen i Stavanger er et forvarsel for resten av landet.

- Jeg tror ikke vi får noen betydelig nedgang i boligprisene på landsbasis. Det vil være områder hvor boligprisene kommer til å falle, men for landet som helhet tror jeg boligprisen vil utvikle seg brukbart fremover, med en utflating når vi kommer ut i 2016.

- Det skyldes blant annet at arbeidsmarkedet vil være brukbart og at vi samtidig får stimulanser gjennom pengepolitikken. Vi har allerede fått et rentekutt og i våre prognoser får vi flere rentekutt som kommer til å stimulere boligmarkedet, sier Bernhardsen.

Antallet solgte boliger sist måned var 7899 – en nedgang på 2,5 prosent sammenlignet med samme måned i 2014.

Store forskjeller på vestlandet

Eiendomsmegler Ole Anders Teslo bekrefter trenden.

– Vi har opplevd et bra marked i august med en jevn stigning i antall interessenter og økt oppdragstilgang. Omsetningshastigheten er fremdeles lav på mellom 15 og 20 dager, men vi ser et noe mer selektivt marked med litt færre på visning enn i første halvdel av året, sier han til Nettavisen.

– For oss i Eie Bergen har det gått meget bra så langt i år.

Forsiden av Dagens Næringsliv onsdag forteller at 80 prosent av boligene som selges i Oslo selges til eller over takst, fortsetter han.

– Vi ser av våre tall, at vi hittil i år har solgt 90 prosent av alle våre boliger til, eller over takst.

Like hyggelig er ikke utviklingen lenger sør. I Stavanger melder Eiendom Norge om en nedgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag