*Nettavisen* Økonomi.

- Selv null i rente vil være for høyt for Stavanger

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-Gruppen. Foto: Asgeir Nilsen (Nettavisen)

Store regionale forskjeller i boligmarkedet er kompliserende for Norges Bank, mener sjeføkonom.

- Dette var sterke tall. Det tilsier at vi kanskje får en sterkere vekst, særlig i hovedstaden, neste år, enn vi tidligere har trodd, sier sjeføkonom Jan Andreassen til Nettavisen Stocklink.

Boligprisene gikk opp med 0,4 prosent fra oktober til november, viser boligprisstatistikken fra Eiendom Norge torsdag. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent.

Det er den sterkeste boligprisveksten for november i statistikken de siste ti årene.

- Lave renter betyr mer enn økt usikkerhet
Boligprisene steg i alle de store byene unntatt Stavanger, og Oslo leder an med en oppgang på 0,9 prosent.

- Jeg tror ikke Norges Bank er så glad for den sterke prisveksten i hovedstaden. Det som holder renta oppe er frykt for gjeldsvekst og boligprisvekst, sier sjeføkonomen i Eika-gruppen.

Vurderingen av boligprisveksten som sterk deles av sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

- Dette er et sterkere tall enn forventet. Vi kom ganske kraftig tilbake igjen med et prisvekst på 1,1 prosent sesongkorrigert etter omtrent uendrede priser sist.

- Det er tydelig at lave renter betyr mer enn den økte usikkerheten i norsk økonomi. For det det store flertall virker jobben trygg og rentene er lave og da stiger boligprisene. Det varierer en del fra måned til måned, men det styrker troen vår om at det ikke blir noe fall i boligmarkedet.

- Selv null i rente er for høyt
De regionale forskjellene er tydelige også i november, med et boligprisfall i oljebyen Stavanger på 0,6 prosent. I alle andre byer steg boligprisene. Det siste året har boligprisene falt 4,1 prosent i Stavanger, mens de har steget 10 prosent i Oslo.

- Du får den type betraktninger at renta er for lav for Oslo, men selv null i rente vil være for høyt for Stavanger. Det at det er så store regionale forskjeller er et kompliserende element for Norges Bank, sier Andreassen.

Mens Nordea venter at Norges Bank holder rentekruttet tørt ved møtet i desember, har Andreassen fremdeles tro på et kutt i styringsrenten.

- Jeg var ganske sikker på at det kommer et rentekutt i desember som følge av at boligprisveksten har roet seg i det meste av landet. Det tror jeg fortsatt det gjør. Tallene er et argument for å holde igjen, men det er ikke tilstrekkelig til å endre kurs, sier Andreassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag