NEW YORK (Nettavisen): Prisen på ett fat nordsjøolje stupte fra 100 dollar sommeren 2014 til under 40 dollar i januar i år, hvilket selvfølgelig var en forferdelig utvikling for den norske økonomien.

Det siste halvåret har utviklingen vært bedre, og prisen ligger i skrivende stund rett under 49 dollar.

Satser på produksjonsfall

Den amerikanske storbanken Bank of America Merrill Lynch tror at prisen vil fortsette oppover, og er så sikker i sin sak at den nå anbefaler å investere i olje- og energisektoren.

Banken spår at oljeprisene vil øke med rundt 50 prosent fram til juni neste år, og at dette vil dra med seg energiaksjene opp. De to sektorene henger prismessig gjerne sammen.

- Vi ser kanskje fortsatt bare starten på rotasjonen inn mot energi, mener Savita Subramanian hos Bank of America ifølge CNN.

Så langt i år har energiaksjene gått opp 14 prosent, mens oljen har gått opp 25 prosent. Bank of America tror at fallende produksjon og sterk etterspørsel vil skape den største differansen mellom tilbud og etterspørsel siden 2011.

Ti kroners prisforskjell vil over et helt år utgjøre 4,5milliarder kroner i kontantstrøm for den norske stat, så dersom nordsjøoljen stiger med 25 dollar per fat og vi har en gjennomsnittlig dollarkurs på åtte kroner, vil dette utgjøre 90 milliarder kroner mer i statskasse over et helt år.

Historisk støtte

Historien har vist, ifølge banken, at når den amerikanske lettoljen får en prisstigning på minst 25 prosent, slår energiaksjene resten av Standard & Poor 500 hele 90 prosent av tiden. Det eneste unntaket i nyere tid var i 2009, da hele aksjemarkedet jobbet seg tilbake fra krasjet i 2008.

Et annet argument som Bank of America trekker fram, er at energiaksjene nå utgjør bare sju prosent av S&P 500, noe som er nesten halvparten av hva det var i 2008. Hver gang dette har skjedd, har sektoren slått resten av markedet de neste tre årene, poengterer banken.

Fem av de sju aksjene som har gått mest opp i pris i 2016 på S&P-indeksen, er ifølge CNN nettopp energiselskap. Southwestern Energy (SWN), ONEOK (OKE), Freeport-McMoRan (FCX), Range Resources (RRC) og Spectra Energy (SE) har steget mellom 50 og 99 prosent i kurs.

Oljeprisene var på vei nedover onsdag morgen, amerikansk tid, inntil det kom en rapport fra energidepartementet som slo fast at produksjonen i USA falt med 2,5 millioner fat den siste uka.

Nå har prisene i stedet gått opp. Nordsjøoljen nærmer seg 50 dollar per fat.