NA24.no

SNAKKET UT I PAUSEN: Gjermund Cappelen valgte å ta bladet fra munnen midt i en pause av rettssaken.
SNAKKET UT I PAUSEN: Gjermund Cappelen valgte å ta bladet fra munnen midt i en pause av rettssaken. Foto: Farid Ighoubah/Nettavisen

Cappelens beskjed til Jensen: - Saken er en tragedie for alle involverte parter

Sist oppdatert:
Narkobaronen Gjermund Cappelen snakket ut i pausen av rettssaken

Midt i pausen av den pågående narkotikarettssaken i Asker og Bærum tingrett valgte Gjermund Cappelen å snakke ut foran et samlet pressekorps.

Det var en pistol tilsvarende denne Browning 22 som ble beslaglagt hjemme hos Cappelen 19. desember 2013.

- Saken er en tragedie

Det var en tydelig angrende synder som valgte å snakke ut, og på Nettavisens spørsmål om hva han hadde å si til Eirik Jensen svarte han følgende:

- Saken er tragedie for alle involverte parter!

Cappelen smuglet store mengder hasj til Norge i rundt 20 år. Politiet estimerer at han skal ha tjent 125 millioner kroner. Narkobaronen har tidligere forklart at han har fått hjelp til smuglingen av polititoppen Eirik Jensen, noe sistnevnte har benektet.

- Det får stå for hans regning, vi har helt forskjellige virkelighetsoppfatninger.

Cappelen beskriver forholdet til Jensen som «nært».

Fakta: Fakta om Gjermund Cappelen og Eirik Jensen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Gjermund Cappelen (48) fra Bærum er tiltalt som hovedmann bak et omfattende nettverk som smuglet hasj fra første halvdel av 1990-tallet og fram til pågripelse i 2013.

* Har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner. Har tilstått alt.

* Har i avhør sagt at den omfattende smuglingen bare var mulig fordi han samarbeidet med politimannen og den tidligere lederen for politiets avdeling mot organisert kriminalitet, Eirik Jensen. Skal ikke ha navngitt andre samarbeidspartnere som leverandører eller kunder.

* Er sammen med Eirik Jensen siktet for korrupsjon og innførsel av opptil 30 tonn hasj i saken som etterforskes av Spesialenheten for politisaker. Denne saken er til påtalemessig vurdering hos påtalemyndigheten.

* Politioverbetjent Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014.  Jensen nekter all straffskyld.

* Jensen har jobbet i Oslo politidistrikt siden 1977 og har blant annet ledet gjengprosjektet i Oslo.

* 16. oktober i fjor ble siktelsen utvidet til å omfatte også medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig ble Gjermund Cappelen siktet for grov korrupsjon

KILDE: NTB

Cappelen må se for seg mange år i fengsel, selv om han skulle få betydelig strafferabatt. Da han valgte å snakke ut fortalte han også om at han tenker å bruke tiden i fengselet konstruktivt.

- Jeg tenker på å ta utdanning, ja. Men jeg lurer på hva jeg skal gjøre. Jeg driver og funderer på det nå, sa han, uten å kunne utdype noe mer.

Han fortalte også om hvorfor han har valgt å legge alle kortene på bordet og navngi polititoppen Eirik Jensen, som nå er siktet for korrupsjon og grov narkotikakriminalitet, sammen med Cappelen, i en separat sak fra den som nå går i Asker og Bærum tingrett.

- Oppgjørets time er kommet, og det var ingen vei utenom. Jeg skjønte fort at politiet hadde vært etter meg i lang tid og da skjønte jeg at jeg bare måtte legge kortene på bordet.

Les også: Tiltalt for mafiavirksomhet - 49 vitner kalt inn til retten

Les også: Dømt for hvitvasking av 24 mill - skal vitne i Cappelen-saken

Hasjbeslag hos en av de avdøde i Cappelen-nettverket.

Cappelen: - Vanskelig å se de andre tiltalte

Da dommeren gikk gjennom tiltalepunktene valgte Cappelen å erkjenne skyld for alle forholdene, men han oppga ikke noen navn på de andre involverte - med unntak av en person som også har tilstått forholdene han er tiltalt for.

- Jeg har ikke noen kommentar til det. Det er klart det er vanskelig å se dem, og det er vanskelig for dem også. Det er en tragisk sak for alle som er her, uansett utfall.

Les også: Cappelen erkjente skyld i retten

Cappelen fortalte også at han og familien har forsont seg med at han har mange år foran seg i fengsel.

Edvard Munchs maleri «Selvportrett med knokkelarm» fra 1895 ble beslaglagt hos Cappelen.

- Trodde du at du kom til å bli tatt?

- Nei. Og jeg ønsker ikke å kommentere det nå. I denne saken er det ikke det det dreier seg om.

Les også: Innrømmet i avhør: – Skal ha smuglet 30 tonn hasj

Les også: – Finansrådgivere i Sveits avhørt om Gjermund Cappelen

Narkobaronen letter også på sløret om hvorfor han valgte å navngi Jensen, som ifølge Cappelen, skal ha hjulpet ham med å importere storepartier med hasj til Norge. Slik begrunner Cappelen hvorfor han avslørte polititoppen.

- Det var en situasjon som oppstod mellom meg og politiet, og da skjønte jeg at en offentlig tjenestemann var involvert i denne saken. Jeg valgte å samarbeide med tanke på det. Det var naturligvis ikke noe hevnmotiv bak.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere