NA24.no

Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge


USAs president Barack Obama (til høyre), Russlands president Vladimir Putin og deres utenriksministre Sergej Lavrov og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes.
USAs president Barack Obama (til høyre), Russlands president Vladimir Putin og deres utenriksministre Sergej Lavrov og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes. Foto: Andrew Harnik (AP Photo / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Trass i slagkraftig retorikk og tilsynelatende handling på FN-toppmøtet i New York: Krisen i Syria kommer ikke til å endre seg med det første, mener forskere.

– Borgerkrigen i Syria vil fortsette omtrent som i dag i mange år framover, mener Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse.

Han mener ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) er kommet for å bli.

– Det finnes ingen troverdige løsninger for hvordan de kan slås. Og ingen som er interessert i å sette inn de ressursene som trengs, fastslår Lurås overfor NTB.

Signaler
Syria har seilt opp som det viktigste temaet på FN-toppmøtet denne uka. Både USAs president Barack Obama og Russlands Vladimir Putin hadde Syria på topp i sine taler til FNs hovedforsamling mandag, og begge har gitt signaler om et militært samarbeid i kampen mot IS.

De to landene skal blant annet ha blitt enige om en militær dialog om operasjoner i Syria og skal også ha diskutert å dele etterretning med hverandre.

Ifølge USAs utenriksminister John Kerry er de også blitt enige om flere grunnprinsipper for hvordan Syria-krisen skal håndteres.

Tirsdag holder Obama et eget møte om kampen mot IS for over 100 statsledere, der også statsminister Erna Solberg skal delta, mens Russland arrangerer et møte i FNs sikkerhetsråd om samme tema onsdag.

Lite skjedd
Men trass i høy aktivitet har lite faktisk skjedd, påpeker Lurås.

– Den mest betydelige endringen i øyeblikket er at Russland har forpliktet seg til å forhindre at Bashar al-Assads regime i Syria faller. For USA er problemet at de ikke har noen troverdig løsning å komme med, sier han

Også Midtøsten-forsker Kai Kverme mener Obama har forsvinnende små muligheter til både å fjerne Assad og oppfylle sitt løfte om å knuse IS, slik han lovte på FN-toppmøtet i fjor.

– Alt USA har gjort i Syria, er en katastrofe. Amerikanerne har ikke bidratt med noen verdens ting, annet enn å løpe fra sine egne løfter, sier Kverme til NTB.

Forankring
USA og Russland er først og fremst uenige om hva som bør skje med Syrias president Bashar al-Assad. Mens Obama mener Assad må gå, hevder Putin det vil være en «enorm feil» ikke å samarbeide med den syriske regjeringen og dens militære styrker i kampen mot IS.

Men for å få bukt med IS, må kampen være forankret i brede lag av den syriske befolkningen, framholder Kverme.

– Og for store deler av folket er kampen mot IS og kampen mot Assad samme sak.

Det samme understreker professor og Midtøsten-ekspert Ziad Majed overfor fagbladet Bistandsaktuelt.

– De eneste som har kraft til å nedkjempe IS, er opposisjonsstyrkene. Men de vil ikke gjøre det så lenge Assad sitter med makten, sier han.

Forhandlingskort
Kverme mener at Russland først og fremst er opptatt av å begrense Irans innflytelse i regionen.

– Det som er problemet, er at Russland vil opprettholde status quo i Syria, mens USA fullstendig mangler en strategi, sier han.

Lurås mener derimot at USA og Russland er i ferd med å nærme seg hverandre.

– Det er en prosess i gang av koordinering mellom USA og Russland. Jeg tror ikke vi skal forvente noen åpen erklæring, men i stedet at det i praksis vil skje en langsom militær koordinering på bakken, sier han. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere