NEW YORK (Nettavisen): Aksjekursen til den amerikanske storbanken Wells Fargo har rast fra over 50 dollar til under 45 den siste måneden, mens toppsjefen John Stumpf har forsvart den i høringer hos Kongressen i USA.

En massesvindel av kundene er blitt avslørt, en svindel som ble gjennomført ved at ansatte opprettet flere millioner falske kontoer og deretter trakk uvitende kunder gebyrer for disse kontoene.

- Ble presset

I tillegg har det kommet fram at ansatte har følt seg presset til å drive med denne praksisen.

- Jeg ble utsatt for grov mobbing, og fikk til slutt sparken for noe jeg ikke hadde gjort, har en tidligere ansatt ved Wells Fargos avdeling i Round Rock i Texas, ved navn Heather Brock, tidligere forklart.

Bill Bado, som jobbet for Wells Fargo i Pennsylvania, nektet å åpne falske bankkontoer da han fikk beskjed om å gjøre dette, og varslet HR-avdelingen i september 2013. Åtte dager senere fikk han sparken.

Etter at skandalen ble offentliggjort, har 5300 ansatte fått sparken. Det skjedde for en måned siden. Først denne uka fikk svindelen konsekvenser for bankens toppsjef, John Stumpf.

Var godt lønnet

Onsdag annonserte Wells Fargo at Stumpf «pensjonerer» seg med umiddelbar virkning. Banken har også annonsert at han sier fra seg 340 millioner kroner i aksjeverdier, og mister sin bonus for 2016, i tillegg til at han ikke mottar lønn mens skandalen blir etterforsket internt.

Det høres jo ut som en toppsjef som opplever konsekvensene av svindelen.

Ifølge The New York Daily News har Equilar estimert at Stumpf imidlertid kommer til å få en heftig sluttpakke på 1,1 milliarder kroner i form av aksjer og pensjon. Han fikk også 156 millioner kroner i lønn i fjor.

Senator Elizabeth Warren har kritisert Stumpf kraftig og mener at han bør etterforskes av justisdepartementet.

Aksjekursen til Wells Fargo falt snaut to prosent i løpet av de tre første timene av børsens åpningstid i New York torsdag.