*Nettavisen* Økonomi.

Børsbyks for utbombet aksje

Oslo 20150715. Inngangspartiet til Oslo børs i Oslo sentrum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Kraftig børsoppgang i Europa.

04.09.15 09:23

Oslo Børs ble sendt rett opp sammen med børsene i Europa torsdag.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 2,56 prosent til 597,13 poeng, mens prisen på nordsjøolje steg 2,3 prosent gjennom dagen til 51,7 dollar per fat.

Blant de større selskapene ledet Statoil og DNB an med en oppgang på henholdsvis 3,3 og 3,7 prosent, Telenor var opp 2,1 prosent og Yara steg 2,4 prosent.

I Europa steg børsene i Frankfurt, Paris og London mellom 1,9 og 3,2 prosent, samtidig som USA-børsene åpnet i pluss.

Seismikkaksje til topps
Til topps ble det lille seismikkselskapet Dolphin sendt med en oppgang på 20 prosent, etter at det varsler nye grep for å redusere kostnadene.

I presentasjonsmateriale torsdag fremgår det at Dolphin ser potensiale for kostnadsbesparelser på 65 millioner dollar og mulighet for finansiering på 50 millioner dollar de kommende tolv månedene.

- De har en ganske omfattende plan for å få ned kostnadene, og også hvordan man eventuelt skal finansiere multiklientinvesteringer fremover, som markedet ser på som positivt, sier analytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans til Nettavisen Stocklink.

I en seismikkbransje rammet av oljeselskapenes nedskjæringer er Dolphin-aksjen blant de som har fått unngjelde mest. Dagens oppgang er dermed til liten trøst for aksjonærene som har sett kursen stupe 84 prosent det siste året.

- Man har vært nervøs for om Dolphin skulle overleve. Etter hvert har Dolphin blitt priset som en opsjon og ikke som en aksje. Oppgangen i dag er derfor bare en liten refleksjon over at man tar grep som bedrer posisjonen. Kanskje kan man etter hvert begynne å prise aksjen som en aksje igjen, og ikke som en opsjon på om man overlever eller ikke, sier Løvstad, som har en kjøpsanbefaling på Dolphin.

Rentero i Europa
Den europeiske sentralbanken holder som ventet nøkkelrentene uendret etter dagens rentemøte.

ESB holder styringsrenten, eller refirenten, uendret på rekordlave 0,05 prosent, der den har ligget siden kuttet i juni i fjor.

Som et svar på fallende inflasjon og blodfattig økonomisk vekst ESB startet i mars et fullskala QE-program, som innebærer kjøp av eurolandenes statsobligasjoner.

Kjøpene på 60 milliarder euro per måned skulle i utgangspunktet vare frem til minst september 2016. Signalene fra sentralbanken kan imidlertid tolkes dithen av døren åpnes for mer stimuli.

- ESB vedtok dessuten i dag å heve taket for sin eierandel i enkeltutstedelser fra 25 prosent til 33 prosent, hvilket kan leses som en forberedelse til ytterligere opptrapping av kjøpene, siden en slik eierbegrensning, i kombinasjon med at ESB ikke vil kjøpe obligasjoner med en effektiv avkastning under innskuddsrenten på -0,20 prosent, ville kunne hindre en videre opptrapping av kjøpene, vurdere sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag