*Nettavisen* Økonomi.

Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

USAs president Barack Obama (til høyre), Russlands president Vladimir Putin og deres utenriksministre Sergej Lavrov og John Kerry fotografert under et møte i New York mandag. De er uenige om hvordan IS skal bekjempes. Foto: Andrew Harnik (AP Photo / NTB scanpix)

Trass i slagkraftig retorikk og tilsynelatende handling på FN-toppmøtet i New York: Krisen i Syria kommer ikke til å endre seg med det første, mener forskere.

29.09.15 15:36

– Borgerkrigen i Syria vil fortsette omtrent som i dag i mange år framover, mener Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse.

Han mener ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) er kommet for å bli.

– Det finnes ingen troverdige løsninger for hvordan de kan slås. Og ingen som er interessert i å sette inn de ressursene som trengs, fastslår Lurås overfor NTB.

Signaler
Syria har seilt opp som det viktigste temaet på FN-toppmøtet denne uka. Både USAs president Barack Obama og Russlands Vladimir Putin hadde Syria på topp i sine taler til FNs hovedforsamling mandag, og begge har gitt signaler om et militært samarbeid i kampen mot IS.

De to landene skal blant annet ha blitt enige om en militær dialog om operasjoner i Syria og skal også ha diskutert å dele etterretning med hverandre.

Ifølge USAs utenriksminister John Kerry er de også blitt enige om flere grunnprinsipper for hvordan Syria-krisen skal håndteres.

Tirsdag holder Obama et eget møte om kampen mot IS for over 100 statsledere, der også statsminister Erna Solberg skal delta, mens Russland arrangerer et møte i FNs sikkerhetsråd om samme tema onsdag.

Lite skjedd
Men trass i høy aktivitet har lite faktisk skjedd, påpeker Lurås.

– Den mest betydelige endringen i øyeblikket er at Russland har forpliktet seg til å forhindre at Bashar al-Assads regime i Syria faller. For USA er problemet at de ikke har noen troverdig løsning å komme med, sier han

Også Midtøsten-forsker Kai Kverme mener Obama har forsvinnende små muligheter til både å fjerne Assad og oppfylle sitt løfte om å knuse IS, slik han lovte på FN-toppmøtet i fjor.

– Alt USA har gjort i Syria, er en katastrofe. Amerikanerne har ikke bidratt med noen verdens ting, annet enn å løpe fra sine egne løfter, sier Kverme til NTB.

Forankring
USA og Russland er først og fremst uenige om hva som bør skje med Syrias president Bashar al-Assad. Mens Obama mener Assad må gå, hevder Putin det vil være en «enorm feil» ikke å samarbeide med den syriske regjeringen og dens militære styrker i kampen mot IS.

Men for å få bukt med IS, må kampen være forankret i brede lag av den syriske befolkningen, framholder Kverme.

– Og for store deler av folket er kampen mot IS og kampen mot Assad samme sak.

Det samme understreker professor og Midtøsten-ekspert Ziad Majed overfor fagbladet Bistandsaktuelt.

– De eneste som har kraft til å nedkjempe IS, er opposisjonsstyrkene. Men de vil ikke gjøre det så lenge Assad sitter med makten, sier han.

Forhandlingskort
Kverme mener at Russland først og fremst er opptatt av å begrense Irans innflytelse i regionen.

– Det som er problemet, er at Russland vil opprettholde status quo i Syria, mens USA fullstendig mangler en strategi, sier han.

Lurås mener derimot at USA og Russland er i ferd med å nærme seg hverandre.

– Det er en prosess i gang av koordinering mellom USA og Russland. Jeg tror ikke vi skal forvente noen åpen erklæring, men i stedet at det i praksis vil skje en langsom militær koordinering på bakken, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag