Marc Faber spår at S&P kan falle 50 prosent

NEW YORK-BØRSEN ligger i Wall Street på Manhattan.

NEW YORK-BØRSEN ligger i Wall Street på Manhattan. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Vi kan lett komme til å miste fem år med vekst, mener han.

NEW YORK (Nettavisen): Den sveitsiske investoren Marc Faber (70), som driver nettstedet Gloom Boom Doom, er ikke kjent for sin optimisme. Det er heller ikke en merkelapp han er på jakt etter.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Overfor CNBC advarer han om at aksjemarkedet sannsynligvis vil oppleve et fall som vil matche de verste i historien.

- Jeg tror at vi lett kan komme til å miste fem år med vekst, som vil dra markedet ned til rundt 1100 poeng, sier Faber om Standard & Poor 500-indeksen.

Tirsdag formiddag, lokal tid, ligger S&P på 2186 poeng. Faber tror altså at den kan bli halvert.

Som CNBC påpeker, vil S&P måtte falle så mye for at en av Fabers tidligere spådommer skal slå til. I oktober 2009 uttalte han at aksjemarkedet var «overkjøpt». Da lå S&P på nettopp 1100 poeng.

- Faktum er at markedet ikke har vært drevet av genuine kjøp, men av tilbakekjøp, overtakelser og oppkjøp, og markedets lederskap har blitt smalere. Det er ikke slik at mange aksjer har nådd nye høyder, men heller at en smal gruppe aksjer har fått en veldig sterk vekst, forklarer Faber.

Ifølge CNBC hadde imidlertid 48 prosent av aksjene på S&P 500 opplevd sitt høyeste nivået på ett år i løpet av de siste tre månedene, mens seks prosent faktisk nådde ettårstoppen mandag denne uka.

Selv om Faber ser ut til å bomme ganske ofte med sine dystre spådommer, har han også en hel del på «skrytelisten» sin. Ifølge Forbes rådet han sine klienter til å komme seg ut av aksjemarkedet før krasjet i 1987, og han fikk rett i spådommene om vekst i olje og gull tidlig på 2000-tallet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.