NA24.no

DNB Markets spår kronehopp


DNB Markets og valutaanalytiker Magne Østnor tror norske kroner vil styrkes.
DNB Markets og valutaanalytiker Magne Østnor tror norske kroner vil styrkes. (DNB)
Sist oppdatert:
- Vi tror på en sterkere krone.

Norske kroner svekkes sammen med oljeprisene mandag, og reverserer dermed bevegelsene fra før helgen.

- Det er nok en reaksjon på den kronestyrkingen vi hadde på fredag, tror valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.

Fremover tror imidlertid DNB Markets på en sterkere kronekurs. I meglerhusets anslag styrkes kronen til 8,90 per euro de neste tre månedene, og videre til 8,50 på ett års sikt, tilsvarende en styrking på ni prosent fra dagens nivåer.

- Vi tror på en sterkere krone. Det er dels fordi vi tror på høyere oljepriser, dels fordi vi forventer at Norges Bank ikke kutter renten i september, og dels fordi vi i en lengre periode har sett at både kommersielle og spekulative aktører har vært litt fraværende i kronemarkedet. Det er begrenset hvor lenge de kan være det. Kronemarkedet domineres av de store eksportørene og da innebærer det kronekjøp, sier Østnor.

Oljepris og rentemøte


Mens kronen svekkes med 0,6 prosent til 8,33 per dollar mandag, er svekkelsen på 0,8 prosent til 9,33 per euro. I oljemarkedet faller nordsjøoljeprisen 2,5 prosent til 48,8 dollar per fat.

- Oljeprisen er veldig viktig for kronen i det nærmeste bildet. Om to uker har vi i tillegg rentemøtet i Federal Reserve, en uke til så har vi Norges Bank-møtet. Forventninger rundt dette kommer til å være styrende for kronekursen, sier Østnor.

Det siste året er kronesvekkelsen mot dollar og euro på henholdsvis 34 og 15 prosent i kjølvannet av blant annet oljebremsen og rentekutt fra Norges Bank.

24. september er det duket for rentemøte i Norges Bank, men den amerikanske sentralbankens rentebeslutning kommer en uke tidligere.

- Det er priset inn ganske stor sannsynlighet for rentekutt fra Norges Bank i september, og ikke fullt så stor sannsynlighet for renteheving fra Fed. Vi ligger motsatt, vi tror ikke Norges Bank kutter, men at Fed høyner, sier Østnor.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere