NEW YORK (Nettavisen): Tirsdag måtte administrerende direktør John Stumpf svare for praksisen i Wells Fargo under en høring i Senatet. Det er blitt avslørt at over to millioner falske kontoer er blitt opprettet i Wells Fargo.

- Jeg er svært lei meg for at vi har mislyktes med å oppfylle vårt ansvar overfor våre kunder, våre ansatte og det amerikanske folk. Jeg vil også gjøre det veldig klart at dette ikke var bevisste gjerninger eller svindel, som noen har kalt det, fra selskapets side, sa Stumpf.

Jaret Seiberg, en analytiker hos Cowen & Company, sier til CNN at Wells Fargo har innrømmet at banken har kjent til praksisen helt siden 2011.

Under høringen i Senatet tok også senator Bob Menendez opp en e-post som en ansatt sendte direkte til Stumpf i 2011, hvor hun informerte bankens toppsjef om det hun beskrev som ulovlige salgstaktikker.

- Jeg husker ikke den e-posten, svarte Stumpf.

- Vel, hun fikk sparken, repliserte Menendez.

- Flere fikk sparken

CNN har snakket med fire tidligere ansatte i Wells Fargo, som alle hevder at de fikk sparken fra banken fordi de tipset om denne uetiske salgspraksisen.

- Jeg ble utsatt for grov mobbing, og fikk til slutt sparken for noe jeg ikke hadde gjort, sier Heather Brock, som jobbet i en avdeling i Round Rock i Texas.

Bill Bado, som jobbet for Wells Fargo i Pennsylvania, nektet å åpne falske bankkontoer da han fikk beskjed om å gjøre dette, og varslet HR-avdelingen i september 2013. Åtte dager senere fikk han sparken.

- De ødela livet mitt, sier Bado, som i ettertid ikke har klart å få jobb hos andre banker og nå jobber deltid hos Shop-Rite. Ifølge CNN er han i ferd med å miste huset sitt.

Ytterligere seks ansatte har fortalt CNN at de har sett lignende hendelser hos Wells Fargo, selv om selskapet hevder å ha retningslinjer som skal forhindre at varslere blir straffet.

I en kommentar til CNN sier en talskvinne for Wells Fargo at banken «ikke tolererer hevnaksjoner mot ansatte som varsler om sine bekymringer i god tro».

- Ryggløs ledelse

Gjennom de falske kontoene krevde Wells Fargo ifølge CNN inn avgifter for som det ikke eksisterte grunnlag for å kreve, og de bidro også til at de ansatte fikk salgstallene til å se høyere ut, slik at de tjente mer penger.

5300 ansatte har fått sparken etter at skandalen ble offentlig kjent, mens Wells Fargo er ilagt bøter på drøyt 1,5 milliarder kroner av myndighetene i USA.

Under tirsdagens høring spurte senator Elizabeth Warren toppsjefen til Wells Fargo om han har sagt opp jobben, gitt tilbake en krone eller mer av de millionene han har tjent mens dette har foregått eller om han har sparket en eneste person i bankledelsen.

John Stumpf svarte at han ikke har sagt opp jobben, men nektet å svare på om han har gitt tilbake penger og svarte til slutt «nei» på spørsmålet om han har sparket noen i toppledelsen.

- Så du har ikke sagt opp jobben, du har ikke betalt tilbake en mynt av det du personlig har tjent, du har ikke sparket en eneste person i bankledelsen. Dette er ryggløs lederskap! raste Warren.

Aksjekursen til Wells Fargo har stupt fra 48,54 dollar 12. september til 45,65 dollar i skrivende stund.