NEW YORK (Nettavisen): «Jeg var en komplett fiasko i denne jobben. Jeg kunne ikke økonomi. Jeg hadde ikke evnen til å lese et finansdokument. Jeg hadde aldri lært regnskap. De ga meg et kontor og en sekretær, og noen årsrapporter og arbeidsoppgaver. Jeg visste ikke engang hvor jeg skulle starte».

Slik beskriver Stephen Schwarzman sitt første møte med Wall Street, sin første jobb i finansverdenens Mekka, da han var innom banken Donaldson, Lufkin & Jenrette som 22-åring i 1969.

Inkompetent

Han var rett nok utdannet fra Yale, men innenfor sosialantropologi, ikke økonomi. Scharzman skjønte raskt at han manglet den nødvendige kompetansen for jobben hos DL&J.

Derfor sluttet han. Fra Wall Street gikk veien via militæret til Harvard og så tilbake til Wall Street igjen, hos Lehman Brothers. Denne gang med den nødvendige kompetansen på plass.

Der fikk han sitt store gjennombrudd da en kunde – Tropicana – ønsket at nettopp Schwarzman skulle være involvert i en av sine handler, til tross for at han manglet erfaring. Etter hvert jobbet han seg opp til en direktørrolle der.

Eiendomssatsing

Midt på 80-tallet fikk han en idé. Så han startet Blackstone, en investeringsbank med under en halv million dollar i kapital. Det var risikabelt. Blackstone omtalte seg selv som et «vennligere alternativ til firmaene som gjorde fiendtlige oppkjøp».

Her startet eventyret for alvor for Stephen Schwarzman.

Blackstone satset tungt på eiendom. Det ble en innertier. Selskapet vokste seg stort, og ble enda større etter 2007-oppkjøpene av Hilton-hotellene og Equity Office Properties Trust, som var USAs største eier av kontorbygg i USA.

Nå er han kåret til finansverdenens mektigste mann av magasinet Forbes.

Bare i 2015 hentet Stephen Schwarzman ut over fem milliarder kroner i aksjeutbytte. Totalt tjente han seks milliarder kroner i fjor.

69-åringen skal personlig være god for 83 milliarder kroner og i tillegg, som sjef i Blackstone, sitte med ansvaret for eiendom og andre eiendeler som har en samlet verdi på om lag 2800 milliarder kroner.

Han er heller ikke redd for å bruke pengene sine.

I forbindelse med sin egen 60-årsdag i 2007 leide han hele Park Avenue Armory for en gedigen fest hvor Martin Short, Patti LaBelle og Rod Stewart sto for underholdningen. I tillegg har han donert over 800 millioner kroner til det offentlige biblioteket i New York og over 1,2 milliarder kroner til universitetet Yale.

Gigantkjøp

Da JPMorgan i mars i fjor slet med å skaffe General Electric en kjøper av selskapets kommersielle eiendomsmasse, verdsatt til 250 milliarder kroner og spredt over seks land, ringte visepresident Jimmy Lee til Stephen Schwarzman for å få hjelp.

På bare fire uker klarte Blackstone ikke bare å gjennomgå alle eiendommene og de tilhørende lånene, men også å gjennomføre et oppkjøpet med assistanse fra Wells Fargo.

- Det var en perfekt avtale for oss. Ingen andre i verden er i stand til gjennomføre et slikt kjøp på global basis, mener Schwarzman.

På Wall Street ble dette sett på som det endelige beviset på at JPMorgan og Goldman Sachs ikke lenger er kongene på haugen. Nå er det Blackstone. Og Stephen Schwarzman, som en gang i tiden ikke visste hvor han skulle starte.

Han har iallfall lært seg hvordan han skal avslutte.

Kilder: Forbes, Wall Street Journal, Bloomberg, Business Insider