*Nettavisen* Økonomi.

Hobbyfisker ble laksemillionær

SELFMADE: Laksemillionær Johan E. Andreassen har tjent seg rik på innovasjoner i laksenæringen. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Han begynte som hobbyfisker, og har tjent hundrevis av millioner kroner på sin oppfinnsomhet.

MIAMI (Nettavisen): Han er bare 40 år gammel, men har likevel rukket å bli en legende innen fiskeoppdrett. Johan E. Andreassen er oppvokst på Vestnes i Romsdal - bokstavelig talt midt mellom barndomshjemmene til Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten.

I likhet med sine rikere og mer kjente gründere er heller ikke Andreassen noen rik arv ing. Han begynte som hobbyfisker, og oppdaget at han kunne tjene gode penger på å fiske og levere leppefisk til oppdrettsnæringen.

Slik ble han innovatør i å bruke naturens egen leppefisk til å løse problemer med lakselus som ellers ville krevd medisinbruk. Leppefisken spiser nemlig den plagsomme lakselusen.

I dag eier han og familien aksjer i Atlantic Sapphire for rundt 300 millioner kroner, i tillegg til annen virksomhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEPPEFISK: Johan Andreassen (t.v) startet Villa Leppefisk AS med fetteren Bjørn-Vegard Lovik. De solgte etterhvert virksomheten med en gevinst på rundt 150 millioner kroner. Foto: Atlantic Sapphire

Slik så Villa Leppefisk AS dagens lys. Sammen med fetteren gikk han etterhvert inn i oppdrettsnæringen selv, og de solgte til slutt hele opprettssatsingen videre med en gevinst på rundt 150 millioner kroner i 2010.

Eiendom, lakseimport og nysatsing
Blant de ansatte var sri lankeseren Dharma , som ledet virksomheten i Finnmark. Han ble headhuntet tilbake til Andreassen og er nå på plass i Miami.

Andreassen dro til Florida mens eiendomsprisene lå nede, og har investert penger i både bolig og kontorarealer. Herfra styrer han en fiskeomportvirksomhet, i tillegg til storsatsingen på Atlantic Sapphire.

Googlesøk ble redningen
Det gigantiske anlegget som er under oppføring i Homestead sør for Miami kom etter at Andreassen reiste rundt og forsøkte seg i 14 ulike delstater.

Det visste seg vanskelig å få tillatelser. Langs kysten er fiskeoppdrett mange steder bannlyst på grunn av villfisk og miljøinteresser. Andre steder er det nesten umulig å få utslippstillatelser for store mengder avløpsvann.

- Jeg fant løsningen mens jeg satt og googlet, forteller Andreassen til Nettavisen. Slik kom han over den helt spesielle geologien i Flordia, som er særmerket av flere sjikt med vannlag dypt i jorden under delstaten.

Enorme landbruksområder
I tillegg til naturlig tilgang på vann og utslippstillatelser, byr også Florida på store arealer av flate jordbruksområder som gjør det enkelt og billig å bygge det landbaserte anlegget.

Der norske konkurrenter gjerne må planere og sprenge, kan Atlantic Sapphire bare gå i gang og bygge på flat mark. Det gjør anleggsinvesteringene billigere enn i Norge.

Truer norsk eksport
Andreassen er nøye med å presisere at det amerikanske laksemarkedet er i sterk vekst, og han forsøker å berolige folk som blir bekymret for at nysatsingen kan slå beina unna norsk lakseeksport.

- Markedsveksten gjør at vi kan komme inn i markedet uten at det fortrenger norske oppdrettere, sier han.

Andre vil peke på at det er en enorm fordel å kunne levere laksen fire døgn ferskere og til 20 prosent lavere pris fordi man slipper flyfrakt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag