*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig børsfall verden rundt

Oslo Børs falt tirsdag sammen med verdens børser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Det største fallet på flere år avløst av ny nedgang.

01.09.15 16:38

Etter den største månedlige nedgangen på flere år i august, startet ikke september særlig bedre for Oslo Børs.

Hovedindeksen ramlet tirsdag 1,94 prosent til 582,59 poeng, samtidig som verdens børser var preget av kraftige fall.

- Vi er i korreksjonsmodus, så psykologi styrer mer enn mye annet. Det er slik sett ikke overraskende med store bevegelser også i dag. Markedet er følsomt, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til Nettavisen Stocklink.

- Hvis dette er en korreksjon i et oppgangsmarked så har historien vist at Oslo Børs kan falle 10,15 eller 20 prosent. De gangene det har falt enda mer er hvis verden har gått inn i en resesjon. Det skjedde sist i 2008. Det viktigste er uansett å være involvert i selskaper som kommer gjennom enhver krise. Det går på betalingsevne, kredittverdighet og hvor lenge et selskap tåler et svakt marked, sier analysesjefen.

Bred nedgang
I oljemarkedet er også bevegelsene store. I går kveld steg nordsjøoljen rundt ni prosent etter signaler om lavere amerikansk oljeproduksjon, men falt tilbake over fire prosent tirsdag, til 51,9 dollar per fat.

Blant de største selskapene var Statoil ned 0,7 prosent. Tungvektere som DNB og Hydro ble sendt ned henholdsvis 2,5 og 2,3 prosent, Yara falt 4,2 prosent og Telenor var ned 2,7 prosent.

Oljeserviceselskapet Subsea 7 steg 0,4 prosent etter at det er tildelt en SURF-kontakt fra Maersk Oil for Culzean-feltet til en verdi av 150 millioner dollar, tilsvarende rundt 1,2 milliarder kroner.

Aker Solutions falt 2,1 prosent, på linje med markedsnedgangen, etter at selskapet varsler kutt av opptil 500 stillinger i Norge.

- Selskapet tilpasser seg markedsituasjonen. Ordrereserven har falt ganske kraftig de siste tolv månedene. Det de gjør nå er nødvendig steg for å tilpasse seg et betydelig lavere aktivitetsnivå i 2016 og 2017, sånn jeg ser det, sier oljeserviceanalytiker Eirik R. Mathisen i DNB Markets til Nettavisen.

Svake Kina-tall
Europa, faller børsene i London, Paris og Frankfurt opp mot 3,2 prosent, USA-børsene åpnet rett ned, mens stemningen heller ikke var lystig i Asia.

Nedgangen kommer etter nye svake industritall i Kina.

Kinas offisielle innkjøpssjefsindeks, hvor 50 markerer skillet mellom vekst og kontraksjon, falt til 49,7 for august fra 50,0 måneden før.

Det er linje med økonomenes forventninger, men likevel den svakeste målingen på tre år, ifølge Bloomberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag