Kraftig børsfall

Oslo 20150715. Inngangspartiet til Oslo børs i Oslo sentrum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oslo 20150715. Inngangspartiet til Oslo børs i Oslo sentrum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Oslo Børs trekkes med i global nedtur.

04.09.15 14:48

Oslo Børs åpnet rett ned sammen med europeiske børser fredag, mens investorene venter på nye viktige amerikanske jobbtall.

Les mer: - Dette er veldig farlig for verdens økonomi

Etter lunsj er hovedindeksen ned 1,72 prosent til 586,8 poeng, mens børsene i London, Paris og Frankfurt faller mellom 1,6 og 2,1 prosent.

Også i USA ligger det an til fall når børsene åpner.

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 50,6 dollar per fat, lite endret hittil i dag.

Blant de største selskapene tynger Statoil markedet med et kraftig fall på 3,5 prosent.

Også andre tungvektere sendes ned. DNB faller 2,5 prosent, Telenor er ned 1,5 prosent og Yara faller 0,7 prosent.

På selskapssiden har Norwegian sluppet trafikktall før børs, og faller 1,3 prosent etter tallslippet.

Solide trafikktall
Norwegian fraktet flere passasjerer, fylte flyene bedre og tjente mer per passasjer i august, viser flyselskapets trafikkrapport fredag.

I august fløy 2,57 millioner passasjerer med Norwegian, en vekst på ni prosent fra august i fjor.

Kabinfaktoren, eller fyllingsgraden, steg med 6,1 prosentpoeng til 89,7 prosent. På langdistanse er flyene nærmest stappfulle. 97 prosent av setene på langdistanseflyene var fylt i august.

Også inntektene per passasjer øker.

I perioden steg yielden, eller inntekter per passasjerkilometer, med fem prosent til 0,47 kroner, mens RASK, eller inntekter per setekilometer, var opp 13 prosent til 0,42 kroner.

Månedens viktigste tall
Klokken 14.30 i dag er det klart for den månedlige offisielle sysselsettingsrapporten fra USA, også kjent som månedens viktigste tall. Dagen rapport er den siste før den amerikanske sentralbanken neste rentemøte, og vil dermed følges med argusøyne i markedene.

Mens andre sentralbanker gir gass, har Federal Reserve signalisert at den første renteøkningen siden før finanskrisen nærmer seg. Utsikter til økte renter har tidligere vært en kilde til bekymring i aksjemarkedene, som har nytt godt av amerikansk nullrente siden desember 2008.

- Skulle tallene komme inn på den sterke siden (+220.000 eller mer) øker sannsynligheten for rentehevning, noe som isolert sett er negativt for aksjemarkedet. Når det er sagt, sterke tall indikerer også at USA, verdens største og viktigste økonomi, vokser bedre enn ventet, noe som vil kunne ta bort frykten for svakere globale vekst. Med andre ord, rentehevning i september er kanskje ikke så ille likevel, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en kommentar.

- Dagens sysselsettingsrapport fra USA er den siste før Feds rentemøte 17. september. Fed har signalisert at første renteøkning trolig kommer i år. Timingen er imidlertid usikker og det kan skje allerede på september-møtet. En sterk sysselsettingsrapport i dag vil øke sannsynligheten for at første renteøkning kommer denne måneden. Vår prognose er at renteøkningen kommer først i desember som følge av uroen i de internasjonale markedene, skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen i en morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.