- Det er helt fantastisk. Dette har vi ventet på i seks år. Det er helt utrolig bra og veldig flott for oss, sier konsernsjefen i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog til Nettavisen.

Selskapet, der John Fredriksen er største aksjonær, har blitt tvunget til å nedskalere sin virksomhet i Kina de senere årene som følge av utfordringene mellom Norge og Kina. Disse oppsto etter at den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo fikk Nobel-prisen i 2010.

- Det er klart at vi nå vil bygge den ut igjen. De siste årene har vi solgt laks fra Chile, Skottland og Canada til Kina, men muligheten til igjen kunne selge fra Norge er veldig viktig, sier han.

Norsk laks utgjør rundt halvparten av den globale produksjonen av oppdrettslaks.

Selskapet stiger 2,5 prosent til sitt høyeste nivå noensinne etter Kina-nyheten mandag. Laksegiganten, som er verdens største på oppdrettslaks, er nå verdt 70,5 milliarder kroner. Også de andre norske lakseselskapene stiger, og sjømatindeksen er opp 1,9 prosent mandag.

Ser mer her: Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres

-Rødt er lykkefargen i Kina

Aarskog sier at Kina har et veldig stort potensial for laks.

- Det er et av de største forbruksmarkedene i verden og de spiser mer og mer fisk. Rødt er dessuten lykkefargen i Kina, så det er sier noe om mulighetene for norsk laks, sier Aarskog.

Han understreker samtidig at selskapet fortsatt har en del arbeid foran seg i Midtens rike.

- Vi har en jobb å gjøre fremover, men vil kommer til å starte opp så fort som mulig. Samtidig er det en gitt mengde fisk i verden i dag, og vi selger til de som betaler best. Men det finnes mye kjøpekraft i Kina, sier Aarskog.

Folkerik

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge sier til Nettavisen at det er ingen tvil om at norsk sjømat er en stor vinner på at forholdet mellom Kina og Norge normaliseres.

- Kina er verdens mest folkerike land og har en voksende økonomi. Det gjør at de vil ha et økende konsum av internasjonal sjømat fremover, så det er all grunn for norske sjømateksportører til å ha blikket rettet mot Kina, sier han

Han sier det er naturlig å tro at lakseprisene vil stige på dette.

- Andre sjømatprodukter har nå også mulighet til å gå inn i Kina. Det gjelder for eksempel pelagisk fisk som sild eller kongekrabbe, sier Ystmark.

Var i ferd med å ta av

Forsker Arne Melchior i Nupi mener også sjømatnæringen peker seg som den største vinneren på dagens nyhet.

- Norges sjømateksport var i ferd med å ta av i 2010 og hadde en stor eksportvekst. Man hadde gjort forarbeidet i Kina og eksporten var i ferd med å ta av, da nedkjølingen kom i etterkant av Nobel-prisen. Da falt den norske markedsandelen for sjømat i Kina kraftig, sier han til Nettavisen.

Kan vokse på sikt

Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets sier på sin side at potensialet for norsk laks inn i Kina er enormt.

- Per i dag er Kina verdens største sjømatmarked, men et lite og dårlig utviklet marked for laks. I hele Kina spiser de samlet bare rundt dobbelt så mye laks om i lille Norge. Mye av grunnen til det er at norske lakseprodusenter, som står for rundt halvparten av den globale produksjonen, ikke har tilgang til Kina, sier han til Nettavisen.

Det er samtidig ikke noe vekst i lakseproduksjonen globalt i dag, som følge av biologiske utfordringer knyttet til sykdommer og lakselus. Det ligger heller ikke an til å komme noe betydelig vekst i årene fremover. Tønseth tror dermed effekten fra det bedrede forholdet til Kina vil ha en begrenset effekt på kort sikt.

- Men på litt lengre sikt, kanskje fem år frem, når det igjen forhåpentligvis er produksjonsvekst i Norge, kan Kina bli et veldig viktig vekstmarked for norsk laks, sier han.

De siste årene har norsk laks vært utestengt også fra det russiske markedet på grunn av gjensidige handelssanksjoner mellom Russland og Vesten. Valget av Donald Trump til president i USA har imidlertid ført til økte spekulasjoner om at disse vil falle, noe som også vil være positivt for norsk sjømat.

Les mer her:Oljetoppen kan gi fiskefest i Norge

Les mer her: Lerøy-sjefen tror russerne vil betale fett for laksen