*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn større pessimister enn under finanskrisen

Flere oppgir at de ikke vil spare og og øke formuen det neste året, ifølge Opinions forbrukertillitsindeks. Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Forbrukertilliten faller til historisk bunn.

25.09.15 11:54

Oljeprisfall og svekkelse i norsk økonomi rammer også stemningen blant norske forbrukere.

I september faller forbrukertillitsindeksen (CCI) til det laveste siden målingene startet i 2007, viser tall fra Opinion fredag.

Indeksen, hvor skillet mellom optimisme og pessimisme går ved null, ramler til rekordlave minus 9,3 poeng. Det er ned 3,2 poeng sammenlignet med august for tillitsindeksen som har vært negativ i 12 måneder på rad.

- Dette vitner om en langvarig periode med uro i internasjonal økonomi, og ikke minst at fallende oljepris, krevende tider for deler av norsk industri og stigende arbeidsledighetstall nå for alvor preger forbrukernes forventninger til den økonomiske utviklingen. Siden oktober i fjor har det vært flere pessimister enn optimister. CCI er lavere nå enn den var på sitt laveste under finanskrisen i 2008, sier, seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion i en pressemelding.

Fakta

Forbrukertillitsindeksen (CCI)

Indeksen måler gjennomsnittet av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Målingen viser at 52 prosent tror situasjonen for landets økonomi vil være litt eller mye dårligere, mot 49 prosent i august.

Kun 12 prosent tror situasjonen for norsk økonomi vil være litt eller mye bedre.

Ifølge Høidahl går alle delindeksene som utgjør den samlede forbrukertillitsindeksen i negativ retning fra august til september.

- Det er flere som tror at egen økonomi og landets økonomi vil være dårligere om 12 måneder, det er flere som tror at arbeidsledigheten vil være høyere om 12 måneder, og det er flere som oppgir at de sannsynligvis ikke vil spare og øke formuen sin i de kommende 12 månedene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.