*Nettavisen* Økonomi.

Oljeaksjene fikk juling i kraftig børsfall

Oslo Børs fredag:

OSLO 20150730. Børsen Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Knallrødt på Oslo Børs.

07.09.15 15:08

Internasjonale børsnerver smittet over på Oslo Børs, som falt kraftig fredag, med det største negative bidraget fra Statoil.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 2,49 prosent til 582,23 poeng, samtidig som de største børsene i Europa ramlet mellom 2,1 og 2,6 prosent.

I Asia var også stemningen laber, med Tokyo-børsen ned 2,2 prosent. Preget av rentenerver åpnet USA-børsene rett ned etter den månedlige jobbrapporten.

Oljesmell
Heller ikke fra oljemarkedet var det drahjelp å få. Prisen på nordsjøolje falt 0,6 prosent gjennom dagen, til 50,4 dollar per fat.

Børsens største selskap Statoil stupte 4,6 prosent, noe som barberte bort aksjonærverdier på vel 18 milliarder kroner, mens riggselskapet Seadrill ble sendt ned 7 prosent.

Også andre oljerelaterte aksjer fikk hard medfart, med indeksen som følger de mest omsatte oljeserviceselskapene ned 5,1 prosent.

Blant andre tungvektere falt DNB 3 prosent, Telenor var ned 1,9 prosent og Yara falt 1 prosent.

Fall tross solide tall
Til tross for bedring på alle fronter i trafikkrapporten for august, falt Norwegian 2,2 prosent.

Norwegian fraktet flere passasjerer, fylte flyene bedre og tjente mer per passasjer i august, viser flyselskapets trafikktall fredag.

I august fløy 2,57 millioner passasjerer med Norwegian, en vekst på ni prosent fra august i fjor.

Kabinfaktoren, eller fyllingsgraden, steg med 6,1 prosentpoeng til 89,7 prosent. På langdistanse er flyene nærmest stappfulle. 97 prosent av setene på langdistanseflyene var fylt i august.

Også inntektene per passasjer øker.

Fra august i fjor steg yielden, eller inntekter per passasjerkilometer, med fem prosent til 0,47 kroner, mens RASK, eller inntekter per setekilometer, var opp 13 prosent til 0,42 kroner.

Månedens viktigste tall
Internasjonalt var fokuset rettet mot den den månedlige offisielle sysselsettingsrapporten fra USA, også kjent som månedens viktigste tall. Dagen rapport er den siste før den amerikanske sentralbanken neste rentemøte, og ble dermed fulgt med argusøyne i markedene.

Mens andre sentralbanker gir gass, har Federal Reserve signalisert at den første renteøkningen siden før finanskrisen nærmer seg. Utsikter til økte renter har tidligere vært en kilde til bekymring i aksjemarkedene, som har nytt godt av amerikansk nullrente siden desember 2008.

Rapport fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at det ble skapt 173.000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket i august, mot 245.000 i juli.

Det er lavere enn økonomene hadde ventet. Ifølge en undersøkelse fra Bloomberg var det ventet at tallene, også kjent som månedens viktigste, ville vise en jobbvekst på 220.000.

Samtidig viser en separat undersøkelse at arbeidsledighetsraten falt til 5,1 prosent fra 5,3 prosent. Det er den laveste ledigheten siden april 2008, ifølge Marketwatch.

- Det var litt svakt når det gjelder veksten i sysselsettingen denne måneden. Men, det er ofte slik at august-tallene blir oppjustert. I tillegg ble jobbveksten de forrige månedene oppjustert. Lønningene steg også med 0,3 prosent mot ventet 0,2 prosent og ledigheten falt. I sum var det nøytralt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

- Hvis det ikke hadde vært for markedsuroen og usikkerheten rundt den så hadde det ikke vært noen grunn til å endre politikk og jeg ville trodd på september-økning. Men etter den siste uroen, og med en forsiktig sentralbank, så tror jeg de vil vente, sier Bruce, som tror renteøkningen kommer i desember.

Les også: - Dette er farlig for verdens økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.