NA24.no

OPEC bekrefter julegave til nordmenn

FINANSMINISTER Siv Jensen har all grunn til å smile etter at OPEC er blitt enige om produksjonskutt.
FINANSMINISTER Siv Jensen har all grunn til å smile etter at OPEC er blitt enige om produksjonskutt. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Oljekarteller bekrefter enighet om kutt i oljeproduksjonen.

NEW YORK/OSLO (Nettavisen/NTB): Oljekartellet OPEC bekrefter at det er oppnådd enighet om kutt i oljeproduksjonen.

De skal redusere den med 1,2 millioner fat per dag, melder Market Watch.

Dette bekrefter Qatars energiminister Mohammed bin Saleh al-Sada etter OPEC-møtet i Wien onsdag.

Les også: Oljeprisen til himmels

Gjelder fra januar

Samtidig går også Russland med på å kutte sin produksjon med 300.000 fat.

Målet er å få opp oljeprisen, som har falt kraftig fra gamle høyder. Bare muligheten for en produksjonsavtale var nok til å se en slik effekt. Oljeprisene har allerede økt kraftig onsdag.

- Hvis det er riktig at OPEC har inngått en avtale om et kutt i denne størrelsesorden og det faktisk materialiserer seg i form av mindre produksjon, vil det være positivt for oljeprisutviklingen og dermed for inntektene i statskassen, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB.

FORNØYD: Tord Lien.

Betyr flere jobber i Norge

Han varsler at dette vil øke investeringsviljen i Norge, og at det vil medføre flere norske jobber i denne industrien.

- De store investeringskuttene som fallet i oljeprisen har medført, har gjort at det ikke har blitt gjort investeringer i nye volumer. Det kommer nå til å skje, og det kommer til å bety veldig mye for aktiviteten i leverandørindustrien og for norsk økonomi i stort.

OPEC, som står for 81 prosent av verdens oljereserver, skal redusere sin samlede produksjon til 32,5 millioner fat per dag. Kuttene skal tre i kraft fra januar.

Dette er første gang siden 2008 at OPEC-landene kommer til enighet om en produksjonsavtale. Nøkkelen til at partene lyktes denne gang, skal ha vært at Saudi-Arabia aksepterte at Iran øker sin produksjon.

Les Gunnar Stavrum: Vår økonomiske skjebne ligger på bordet til OPEC

Milliardgevinst for Norge

Nordea har spådd at oljeprisen kan gå opp mot 60 dollar per fat dersom OPEC kommer til enighet om en avtale, slik kartellet altså nå har gjort.

Dette får enormt positive ringvirkninger for Norge, som kan kommer til å tjene 75 milliarder kroner mer i netto kontantstrøm fra petroleumssektoren som en følge av denne avtalen. Dette avhenger selvfølgelig av oljeprisen.

I skrivende stund har den gått opp åtte prosent, over 30 kroner, bare i dag.

Spalten til høyre viser hvor mye 10 kroner fra og til i oljeprisen betyr for norsk økonomi. Dersom oljeprisen stiger 10 kroner i snitt, gir det 4,3 milliarder kroner i økning for statens netto kontantstrøm.
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere