NA24.no

Sjømatindeksen skjøt i været etter Kina-nyhet


LAKSESPRETT. Sjømatindeksen på Oslo Børs hoppet opp til sitt høyeste nivå noensinne etter at det ble kjent av Kina og Norge normaliserer forholdet sitt.
LAKSESPRETT. Sjømatindeksen på Oslo Børs hoppet opp til sitt høyeste nivå noensinne etter at det ble kjent av Kina og Norge normaliserer forholdet sitt. Foto: Infront
Sist oppdatert:
Sjømatselskapene var den store vinneren på Oslo Børs mandag. Aldri før har de norske lakseselskapene vært mer verdt.

Sjømatselskapene tok en ordentlig laksesprett på børsen på nyheten om at Norge har normalisert sitt forhold til Kina.  Etter Kina-nyheten er de norske sjømatselskapene verdt hele 164 milliarder kroner, som er ny rekord. 

Les mer her: Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres

Sjømatindeksen, som lå på 143 poeng i desember 2011, nådde mandag et nytt toppunkt på 975 poeng. En investor som kjøpte norske oppdrettsaksjer for fem år siden ville med ord sjudoblet pengene sine.

(saken fortsetter under bildet)

GOD AVKASTNING. Hadde du kjøpt sjømataksjer i desember 2011, hadde du sjudoblet pengene dine. 

Alf-Helge Aarskog, sjefen for verdens største oppdrettselskap, Marine Harvest, var jublende fornøyd med nyheten da Nettavisen snakket med han tidligere mandag.

- Det er helt fantastisk. Dette har vi ventet på i seks år. Det er helt utrolig bra og veldig flott for oss, sier Aarskog.

Lakserød lykkefarge

Aarskog sier at Kina har et veldig stort potensial for laks.

(Saken fortsetter etter bildet)

FORNØYD. Konsernsjef i Marine Harvest Alf Helge Aarskog er begreistret over dagens nyheter.

- Det er et av de største konsumermarkedene i verden og de spiser mer og mer fisk. Rødt er dessuten lykkefargen i Kina, så det er sier noe om mulighetene for norsk laks, sier Aarskog.

Les mer her: Marine Harvest til rekordnivå etter Kina-melding

Selskapet, der John Fredriksen er største aksjonær, har blitt tvunget til å nedskalere sin virksomhet i Kina de senere årene som følge av utfordringene mellom Norge og Kina. Disse oppsto etter at den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo fikk nobelprisen i 2010.

- Vi har en jobb å gjøre fremover, men vil kommer til å starte opp så fort som mulig. Samtidig er det en gitt mengde fisk i verden i dag, og vi selger til de som betaler best. Men det finnes mye kjøpekraft i Kina, sier Aarskog.

Bakkafrost falt

Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets sier at potensialet for norsk laks inn i Kina er enormt.

- Per i dag er Kina verdens største sjømatmarked, men et lite og dårlig utviklet marked for laks. I hele Kina spiser de samlet bare rundt dobbelt så mye laks om i lille Norge. Mye av grunnen til det er at norske lakseprodusenter, som står for rundt halvparten av den globale produksjonen, ikke har tilgang til Kina, sier han til Nettavisen.

Mens de norske oppdretterne hadde en jubeldag på børsen, var det ett annet oppdrettsselskap som falt, nemlig færøyske Bakkafrost.

Grunnen er enkel. I motsetning til de norske produsenter, har Bakkafrost kunne selge den færøyske laksen sin til ekstra høye priser til kineserne. 

- Mens dette er veldig positivt for norske sjømatselskaper, er det litt negativt for Bakkafrost, sier Tønseth.

Svakt ned

Børsen endte ellers litt ned mandag. Både Statoil, DNB og Hydro falt, mens Schibsted fortsatte oppgangen for fredag i forrige uke og hadde en solid oppdag.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere