*Nettavisen* Økonomi.

Tidligere ansatt avslører: Facebook skjuler høyrevridd innhold

FACEBOOK sensurerer nyheter, avslører tidligere ansatte. Foto: Dominic Lipinski (Pa Photos / NTB scanpix)

Beskyldes for å sensurere nyheter.

10.05.16 19:12

NEW YORK (Nettavisen): Facebook-ansatte undertrykker regelmessig nyhetssaker som kan være av interesse for konservative lesere fra sin «trending»-seksjon. Det hevder tidligere en ansatt i Facebook overfor nettstedet Gizmodo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roy Kvatningen

Droppet saker

Det betyr i praksis at de forhindrer saker om for eksempel republikanske politikere som Ted Cruz, Mitt Romney og Rand Paul fra å dukke opp i denne innflytelsesrike nyhetsboksen, selv om de er omtalt i artikler som er populære på organisk vis blant nettstedets brukere.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum reagerer på Facebooks sensurpraksis.

- Facebook argumenterer alltid med at de er en plattform, og ikke en publikasjon. Men denne saken viser at selskapet også utøver redaksjonelle vurderinger og da blir det problematisk, sier Stavrum.

Løftet fram andre saker

Flere tidligere nyhetskuratorer, som de kalles internt, forteller også til Gizmodo at de ble instruert om å plasserer enkelte nyhetssaker i trending-seksjonen selv om de ikke trendet.

Sagt på en annen måte: Facebook har her fungert som en vanlig venstrevridd avis selv om inntrykket utad har vært at nettstedet er brukerstyrt.

- Avhengig av hvem som er på vakt, ville ting bli svartelistet eller løftet opp som trending. Jeg kunne komme på vakt og oppdage at Mitt Romney eller Glenn Beck eller andre populære temaer ikke trendet fordi kuratoren enten ikke gjenkjente temaet eller hadde noe imot Ted Cruz, forteller en tidligere nyhetskurator hos Facebook til Gizmodo.

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGERER: Gunnar Stavrum. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Han ønsker å være anonym, skriver nettstedet, av frykt for represalier fra Facebook. Den anonyme kilden forteller at han selv er politisk konservativ, men at de fleste andre der var på venstresiden.

Denne praksisen plaget ham så mye at han loggførte saker som dette gikk utover. Denne loggen, som vedkommende har gitt Gizmodo tilgang til, inneholder blant annet saker om guvernør Scott Walker fra Wisconsin, som stilte i Republikanernes nominasjonsvalg i fjor, Fox News-journalisten Steven Crowder, samt Chris Kyle, den tidligere Navy SEAL-soldaten som ble myrdet i 2013.

Praksisen bekreftes av en annen tidligere ansatt.

- Det var definitivt bevisst. Vi gjorde dette helt subjektivt. Det var avhengig av hvem som var kurator og hvilken tid på døgnet det var. Av og til kunne Red State eller en annen konservativ nyhetskilde ha en sak, men vi måtte lete etter den samme saken fra en annen kilde.

Amerikansk moral

Andre konservative nettsteder som Breitbart, Washington Examiner og Newsmax ble også sensurert.

- Fra før vet vi at Facebook «sensurer» tjenesten etter amerikansk moral, som på mange måter er annerledes enn norsk. Det er også problematisk. Effekten blir at norske medier får en overredaktør, og det taper brukerne på, sier Gunnar Stavrum.

Han mener at denne praksisen må endres umiddelbart.

- Jeg håper at Facebook treffer tiltak som gjør at de er en nøytral distributør, og ikke en redaktør som gjør redaktørvurderinger over hodet på nettaviser og andre medier.

Facebook benekter at dette er en offisiell praksis i selskapet.

- Vi tar påstander om sensur svært seriøst. Facebook er en plattform for mennesker og perspektiver på tvers av det politiske spektrum. Trendingseksjonen viser populære temaer og hashtags som blir diskutert på Facebook. Det er strenge retningslinjer på plass for nyhetsteamet som skal forsikre nøytralitet. Disse retningslinjene tillater ikke undertrykking av politiske syn. De tillater heller ikke at man prioriterer ett synspunkt framfor et annet eller ett nyhetsnettsted framfor et annet. Disse retningslinjene forhindrer ingen nyhetsnettsteder fra å dukke opp i trendingseksjonen, sier Facebook i en kommentar til Buzzfeed.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag