*Nettavisen* Økonomi.

Tirsdag kan Apple-aksjen stupe

APPLE og CEO Tim Cook legger tirsdag fram et nytt kvartalsresultat. Foto: Josh Edelson (Afp / NTB scanpix)

Allerede mandag falt aksjeverdien til Apple betydelig.

NEW YORK (Nettavisen): Tirsdag kveld, norsk tid, legger Apple fram resultatet for juli, august og september, også kjent som selskapets Q4.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Investorene er spent på om Apple kan vise til vekst i iPhone-salget.

Hvis ikke, kan aksjekursen ta et svalestup, skriver Business Insider.

Reduserte forventninger

Forrige kvartal kom 63 prosent av omsetningen til Apple fra iPhone-salg. Samtidig var salget på 47,5 millioner enheter mot en forventning på 48,8 millioner, noe som ledet til et fall på sju prosent i aksjekursen.

Derfor er markedet spent på både salget i det fjerde kvartalet i regnskapsåret og på forventningene til årets siste tre måneder.

- Basert på samtaler med 15 investorer den siste uka, mener vi at forventningene for iPhone er noe redusert i desember-kvartalet, sier analytiker Gene Munster hos Piper Jaffray.

Børsnedgang mandag

Allerede mandag falt Apple-kursen markant på Wall Street, med 3,26 prosent, til 115,20 dollar.

Dette bidro til en nedgang for Dow Jones-indeksen, som tapte 24,25 poeng og 0,14 prosent og avsluttet dagen på 17.622 poeng.

Også Standard & Poor 500 gikk litt ned, nærmere bestemt 0,19 prosent, til 2071 poeng. Nasdag gikk opp fra 5031 til 5034 poeng.

I 2012 ble Apple-aksjen halvert i verdi etter en periode med svak vekst. I fjor startet Apple salget av telefoner med større skjermer og opplevde strålende salgstall.

Aksjekursen steg dermed fra 99 dollar i oktober 2014 til 133 i februar 2015, før den etter hvert falt til dagens nivå på 115,2 dollar.

Kina-salget avgjørende

Nøkkelen for Apple heter sannsynligvis Kina.

I Q1 og Q2 var salget i Kina rundt 70 prosent bedre i 2015 enn i 2014, mot cirka 30 prosent for selskapet totalt. I Q3 var veksten på 112 prosent i Kina, mot 33 prosent totalt.

På sensommeren har det imidlertid vært urolige tider i Kina, med devaluering av valutaen og rentekutt. Dette førte blant annet til at investorene dumpet Apple-aksjen i slutten a august, slik at verdien falt under 100 dollar.

Det blir derfor spennende å se om dette har gjort utslag for Apple i Kina. I så fall kan det bli dyster stemning på børsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.