NA24.no

Finansfrykt i Asia

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ny tapsfrykt skremmer investorene.

De asiatiske børsene falt fredag på nye bekymringer om helsetilstanden i finanssektoren ettersom frykten er stor for at den globale resesjonen skal forverres.

NA24 - din næringslivsavis

Den sammenveide regionindeksen til Morgan Stanley faller 1,6 prosent til 71,97 poeng. For uken er nedgangen på 4,3 prosent, og dermed er fjerde uke på rad med nedgang et faktum.

Finansras
HSBC Holdings, den største banken i Europa, falt 1,9 prosent etter å ha fått kuttet kursmålet på bekymringer om at flere av bankens kunder trolig ikke vil greie å innfri låneforpliktelsene. Japans største bank, Mitsubishi UFJ falt 4,8 prosent, mens Mizuho, den nest største falt 4,9 prosent.

I USA ledet finanssektoren an nedgang torsdag kveld etter at kredittvurderingsbyrået Moody’s meldte om en mulig nedjustering av ratingen til storbankene Bank of America og Wells Fargo, samtidig som utsiktene for JP Morgan Chase ble nedjustert.

De tre aksjene falt henholdsvis 12, 16 og 14 prosent.

I Asia veide nyheten om at aksjen i det det skadeskutte finanskonsernet Citigroup falt under 1 dollar tungt på finansaksjene, som i USA. Citigroup ble for første gang i moderne tid omsatt under 1 dollar pr. aksje, en såkalt «penny stock», men endte til slutt ned 10 prosent til 1,02.

- Mange har ennå ikke forstått den fulle dybden av den finansielle krisen. Dersom myndighetene sette eiendelene til bankene under strengere restriksjoner vil en del av disse selskapene være momentant insolvente, sier seniorstrateg Yoshinori Nagano ved Daiwa Asset Management til nyhetsbyrået Bloomberg.

Råvarefall
Gruvekjempen BHP Billiton i Australia dro med seg andre råvareaksjer i takt med fall i olje og metallpriser. I Tokyo falt eksportselskaper etter at den japanske valutaen styrket seg mot dollar. For kjøretøyprodusenten Honda, som har halvparten av eksporten sin til USA, medførte det et fall på 4,9 prosent.

Dagens nøkkeltall (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: - 2,72 %
Japans Nikkei 225: - 3,50 %
Hongkongs Hang Seng: -1,38 %
Kinas CSI 300: - 0,80 %
Kinas Shangai Composite:- 1,26 %
Taiwans Taiex: + 0,35 %
Sør-Koreas Kospi: - 0,30 %
Singapores Strait Times Index: - 0,56 %

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere