Finansfrykt på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Investorene frykter for Obamas finanspakke. Rød åpning USA.

29.01.09 16:21

Investorene ser ut til å forlate børsrallyet fra onsdag. Børspilene peker ned i USA.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Den brede indeksen S&P 500 blir sendt ned 1,55 til 860,55 poeng. Teknologibaserte Nasdaq faller 1,50 prosent til 1.535,02 poeng, mens industriindeksen Dow Jones blir sendt ned 0,99 prosent til 8.294,70 poeng.

Nervøst før pakken er på plass
Stemningen blant investorene blir tynget av nye skuffende makrotall og bekymring for at den finansielle redningspakken fra Obama-administrasjonen kan stå foran store utfordringer når den skal godkjennes i Senatet.

Representantenes hus vedtok onsdag stimuluspakken til Barack Obama. Ingen republikanere stemte for pakken, men demokratene har flertall så pakken ble dunket gjennom. Nå skal pakken gjennom senatet, men det er uklart om styrkeforholdt knyttet til pakken. Det skaper usikkerhet i markedet.

- Nå så vi at Representantenes hus godkjente stimulansespakken, og så er vi er tilbake til partipolitikk. Som vanlig er det nedslående, sier sjefstrateg Art Hogan i Jefferies & Co til CNN Money.

HTML EMBED

Pakken på 819 milliarder dollar skal benyttes til å stimulere den amerikanske økonomien til å finne tilbake vekst. Pakken inneholder betydelige skattekutt, men republikanerne er kritiske til flere av tiltakene som inngår i pakken.

- Det er tydelig at republikanerne ikke ønsker å spille ball med demokratene, de ønsker å gjøre det på sin måte. Enhver oppbremsing i arbeidet med å få vedtatt pakken er ikke bra. Markedet ønsker å se dette godkjent slik at man gå videre til neste problem, sier Paul Mendelsohn, investeringsstrateg ved Windham Financial Services til Reuters.

Ledigheten øker voldsomt
Investorene fikk seg også en ny kalddusj før børsåpning torsdag. Ledighetstallene blir bare verre og verre i USA, i en uke som har vært full av nye varsel om oppsigelser.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med 3.000 til 588.000 i forrige uke. Det viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Utviklingen er svakere enn økonomene hadde ventet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at 575.000 førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene.

Samtidig steg antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke med hele 159.000 personer til 4.776.000. Dette er det høyeste antallet som er registrert siden målingene begynte i 1967.

Aktiviteten i industrien er heller ikke hva den har vært. Ordreinngangen av varige goder falt i desember med 2,6 prosent. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News lå forventningene på et fall i ordreinngangen på 2 prosent. Hvis ordrene fra transport og forsvar utelates ville ordreinngangen falt med henholdsvis 3,6 og 4,9 prosent.

Ford stiger
Ford, som la frem sine kvartalstall torsdag, stiger i førhandelen. Bilkjempen taper penger så det synger, men hadde brent lmindre av kontantbeholdningen enn ventet, og varslet at de fremdeles ikke kommer til å benyte seg av nødlånet fra amerikanske myndigheter.

Goldman Sachs har fjernet Exxon Mobil-aksjen fra sin kjøpsanbefalingliste, og det sendte den tunge oljeaksjen ned 2,1 prosent i førhandelen ifølge Reuters.

Meglerhuset skriver at det ser bedre kjøpsmuligheter blant energiselskapene.

Ny nedtur for boligmarkedet
Boligmarkedet i USA er i dyp krise, og viser ifå tegn til bedring.

Les mer: Nok en boligskuffelse

Salget av nye boliger falt med 14,7 prosent til 331.000 regnet om til en årlig salgstakt i desember. Tallene kommer fra det amerikanske handelsdepartementet. Ifølge Bloomberg ventet økonomene et novembertallene for salgsutviklingen til 400.000 i årlig takt. Det var riktignok før revideringen var kjent.

Oljen faller
De svake makrorapportene bekrefter at tilbakeslaget i den amerikanske økonomien blir stadig dypere, og forhåpninger om en rask bedring begynner å svinne. Det er med på å senke oljeprisen i New York.

Tall fra det amerikanske oljedepartementet viser at etterspørselen etter olje i USA falt med 800.000 fat per dag sammenlignet med for ett år siden, skriver Dow Jones Newswire.

Ved råvarebørsen i New York faller frontkontraktene på den amerikanske lettoljen WTI 3,9 prosent til 40,52 dollar per fat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag