*Nettavisen* Økonomi.

Finanskollaps på Wall Street

Foto: (Scanpix)

USA falt kraftig fra start.

11.09.08 17:16

Etter en heftig start på dagen, med fall på godt over én prosent, har USA-børsene nå så vidt begynt å hente seg inn igjen, men er fortsatt klart i rødt.

NA24 - din næringslivsavis

I går, onsdag, steg det amerikanske aksjemarkedet. Investorene var først og fremst ute etter energiaksjer som ikke hadde vært så billige på 18 måneder. Også gode tall fra fraktkjempen FedEx sendte positive vibber til markedet. I dag faller energiaksjene, men det er en kollaps i finansmarkedet som preger børsene sterkest.

Finanskollaps
Tre analytikere gikk i morges ut og meddelte en nedgradering av meglergiganten Lehman Brothers. Analytikerne fra de høyt respekterte meglerhusene Goldman Sachs, Citigroup og Merill Lynch frykter at Lehman Brothers' kredittrating vil kuttes.

Les saken her: Bankkollaps sprer frykt

- Hvis Lehman Brothers skulle gå under vil fokuset strakt flyttes over på hvem som er den neste, sier Matthew Kaufler i New York-baserte Clover Capital Management.

Finanshuset kollapser totalt på børsen, og er ned hele 40 prosent siden åpning. Dette drar også med seg hele banksektoren. Merrill Lynch som er det tredje største meglerhuset i USA faller 13 prosent. Washington Mutual faller 22 prosent og er på sitt laveste siden 1986. American International Group, USAs største forsikringsselskap faller til 15,85 dollar aksjen, tilsvarende en nedgang på 9 prosent.

- Investorene er på kanten av stolen og reagerer og overreagere på hvert eneste nyhetsfragment fordi det ikke er noen trender bortsett fra usikkerheten for banksektoren, sier Laszlo Biriny i Birinyi Associates Inc. i Westport, Connecticut til Bloomberg.

Sterk dollar
De siste dagene har dollaren styrket seg kraftig mot andre store valutaer. Mot euro noteres dollaren i 1,3925, som er det laveste på ett år. Mot den norske kronen har den også styrket seg, i dag med én prosent opp til 5,83 kroner per dollar.

Les saken her: Dollaren viser muskler

Den sterke dollaren er tydeligvis ikke nok til å trekke opp børsene i USA. En styrket dollar fører ofte med seg en svekket oljepris. Brenten omsettes torsdag ettermiddag for 99,12 dollar per fat. Dermed er også oljeselskapene med på å trekke børsen ned.

Southwestern Energy faller 1,26 dollar til 29,43 dollar per aksje. Resources Corp. faller 1,49 dollar til 39,98 dollar.

Svake arbeidstall
I tillegg har myndighetene i USA lagt frem nye tall fra arbeidsmarkedet som viste tegn til ny svekkelse.

Såkalte «First-time jobless claims» falt til 445.000 personer, mot Bloombergs ventede 440.000 personer.

Nøkkeltall klokken 17.00:

Dow Jones: - 0,71% til 11188,48 poeng
Nasdaq: - 0,40% til 2219,83 poeng
S&P 500: - 0,71% til 1223,27 poeng

Annonsebilag