*Nettavisen* Økonomi.

Finanskrisen fører til mer kriminalitet

Oslo Børs avdekket en rekke mistenkeligheter når kursene raste på Oslo Børs.

22.07.09 08:19

Så langt i år har Oslo Børs oversendt 19 saker der de mistenker innsidehandel eller lekkasjer til Kredittilsynet mot totalt 23 saker i hele fjor. Det spesielle er at hele 14 av sakene stammer fra første kvartal, da det var svært nervøst på Oslo Børs knyttet til finanskrisen.

NA24 - din næringslivsavis

Guro Steine, kommunikasjonsrådgiver hos Oslo Børs, sier til NA24 at det kan synes som om finanskrisen rett og slett har ført til mer verdipapirkriminalitet.

Lavere terskel
- En av årsakene kan være at det har vært et mer turbulent økonomisk klima. Vi tror at tilbøyeligheten til å bevege seg over grensen av det som er tillatt, er større når investorene står i fare for å tape penger, sier Steine til NA24.

Hun sier videre at det kan virke som om terskelen for å for eksempel utnytte innsideinformasjon er lavere.

- Tidligere har man ofte tenkt på innsidehandel som et middel for å tjene penger. Men nå når man har sett sterkt fallende aksjekurser, kan det å sikre seg mot tap eller begrense tapene i stedet være en pådriver, sier Steine.

Tyngre saker
Et annet tegn knyttet nettopp til innsidesakene børsen har meldt videre om, er at det generelt er tyngre saker.

- Mer kompliserte, flere forhold og alvorligere forhold som krever større ressurser og ikke minst høy kompetanse, sier Steine til NA24.

Oslo Børs melder også om at de allerede i desember advarte mot slike trender.

Det har vært en rekke innsidesaker oppe i rettssystemet de siste årene, og hovedregelen er at det skal straffes med fengsel. Lovverket er blitt skjerpet godt inn, men vel så viktig for den preventive effekten er oppmerksomheten som følger med slike saker.

Mange saker
Økokrim har en rekke saker under etterforskning, blant annet den mest oppsiktsvekkende saken der to ansatte av DnB NOR Markets er siktet for lekkasje og innsidehandel knyttet til handel i norske statsobligasjoner i forbindelse med statens redningsaksjon for norske banker i fjor høst.

Etterforskningen skjer i dag typisk ved at Oslo Børs melder om det de synes er mistenkelige hendelser til Kredittilsynet. Tilsynet vil på sin side utrede tips både fra Oslo Børs og andre instanser, før de eventuelt anmelder forholdet til enten Økokrim eller nærmeste politidistrikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.