*Nettavisen* Økonomi.

Finanskrisen gir bonusfest

Foto: Mary Altaffer (AP)

Endringer i lønnspolitikk gjør at finansfolket har tjent overraskende gode penger.

08.11.09 17:12

Endringer i lønnspolitikken i de store amerikanske bankene og meglerhusene har betydd at mange finansfolk tjente svært godt på krisen.

NA24 - din næringslivsavis

Ettersom finanskrisen satte inn i 2008 var det mange bankmenn som måtte tåle en stor kutt i den konvensjonelle bonusen, og ved årsskiftet så det ut som finanstoppene hadde tatt hjem svært magre gevinster.

Endret lønnspolitikk
Imidlertid ble en større andel av lønnen gitt ut i form av aksjer og opsjoner. Mange av disse ble tildelt da aksjekursene var på sitt laveste, og de siste månedenes aksjeopptur kan bety at 2008 paradoksalt nok vil bli husket som et festår for finansfolket på Wall Street i lønnssammenheng.

Ifølge en sammenstilling gjort av the New York Times fikk for eksempel en ledergruppe på 15 i investeringsbanken JPMorgan Chase i utgangspunktet aksjer og opsjoner verdt 41,8 millioner dollar (237,8 millioner kroner) i vinter, da selskapets aksjekurs lå svært lavt. Disse har nå mer enn triplet seg i verdi til 147,0 millioner dollar (836,4 millioner kroner). I gjennomsnitt har de altså tjent 167,2 millioner kroner hver, og på toppen av det kommer vanlig lønn og bonus.

investeringsbanken Goldman Sachs samlede bonusutbetalinger kom tilsynelatende inn på 4,82 milliarder dollar (27,43 milliarder kroner), men siden halvparten ble utbetalt i aksjer lyder fasit nå nærmere 7,8 milliarder dollar (44,38 milliarder kroner). Dette er fremdeles et stykke unna toppåret 2007 der bonusen ble beregnet til 12,1 milliarder dollar ved årsskiftet 2007/2008, men i år ligger banken an til å kunne toppe selv den rekorden.

- En gave
- De fleste er fokusert på kontantbetalingene, og ignorerer aksjene. Når du gir aksjer i en periode med økonomisk krise har du ofte gitt noen en gave, hevder Charles M. Elson, professor i corporate governance ved University of Delaware, i et intervju med NY Times.

Det bør påpekes at de som fikk utbetalt aksjene selvsagt har tatt en risiko ved å holde på aksjene. Imidlertid er det mange som stiller spørsmål til særlig opsjonene, da oppturen i finansmarkedene ikke bare er et resultat av godt arbeid fra bedriftenes side, men også er drevet av diverse krisepakker fra myndighetene. På den måten har skattebetalerne indirekte finansiert noe av bonusfesten.

Insentiv
Aksjer og opsjoner blir gitt som del av lønnen for å gi de ansatte sterkere insentiver til å tjene penger for selskapet. Myndigheter i flere land har prøvd å øke aksjeandelen på bekostning av opsjoner, da de mener dette stimulerer til mer langsiktighet.

Også før finanskrisen ble deler av lønnen gitt ut i form av aksjer og opsjoner, men andelen som ble utbetalt i kontanter var betydelig større da aksjekursene var nær toppen. Dette betydde at mange banksjefer fikk bra betalt selv om selskapene deres kollapset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag