NA24.no

Finanskrisen griper Wall Street

Sist oppdatert:
En slagen finanssektor drar med seg USA-børsene ned.

Problemer i finanssektoren drar til det laveste punktet på atten måneder.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende indeksene har store fall, torsdag. Den tunge Dow Jones-indeksen faller 1,75 prosent til 12040,39 poeng, mens S&P 500 detter 2,20 prosent til 1304,34 poeng. Teknologitunge Nasdaq blir sendt ned 2,30 prosent til 2220,50 poeng.

Finanskrise
Prisene på gjeldsforsikring har skutt i været. Dette er en form for forsikring de som sitter med obligasjoner kan tegne for å eliminere nedsiderisikoen i investeringene. Forskjellen i pris mellom topprangerte obligasjoner og statsobligasjoner øker også dramatisk.

- Det ser ikke ut til å være noen ende på problemene i finanssektoren, sier Owen Fitzpatrick, sjef for amerikanske verdipapirer i Deutsche Bank, til Marketwatch.

- Den manglende evnen til å stoppe strømmen av dårlige nyheter i forbindelse med revurderinger av kapital gjør at vi er mye nærmere null, fortsetter han.

Konkursfrykt
Aller verst går det med långiveren Thornburg. Selskapet halveres, og utraderer dermed verdier for 280 milliarder dollar. Det spekuleres i konkurs, etter at det onsdag kveld kom frem at finanshuset JPMorgan sendte dem en et brev om at de ikke klarte å gjøre en betaling på 28 millioner dollar.

Carlyle Group, som har spesialisert seg innen boliglånsobligasjoner, sliter også. De klarer ikke innfri lånebetingelser og det skaper frykt for at dette også kan ramme andre. Fondet har kjøpt forskjellige verdipapirer knyttet til boliglånsobligasjoner og klarer ikke innfri kravene til sikkerhet. Hvis flere hedgefond opplever de samme problemene kan det føre til at det kan bli lempet ut aksjer i alle former i markedet. Faren for at hedgefond og andre former for kompliserte fond kan gå konkurs gjør amerikanske investorer redde.

De dårlige signalene sender finansaksjer utforbakke, for sjette dag på rad. Bankkjempen Citigroup raser 5,19 prosent, til det laveste nivået på ti år. Meglergiganten Goldman Sachs detter 3,83 prosent.

- Slagene bare fortsetter å komme, sier Robert Pavlik, sjefinvesteringsdirektør ved Oaktree Asset Management, til Marketwatch.

- Vi er kommet til et punkt der det er ekstremt vanskelig å prøve å forbli optimist og langsiktig. Du kan ikke vite hva som kommer, forteller han.

Boligtrøbbel
Det spekuleres også i at fallet I boligmarkedet blir verre. En undersøkelse gjennomført av Bloomberg kommer med en prognose om at National Association of Realtors' index, som viser signerte kjøpsavtaler, har falt til det laveste nivået siden indeksen ble innført i 2001. Økonomene venter at antallet faller én prosent, og dette blir i så fall den tredje måned på rad med nedgang.

Lederen for Boston-avdelingen av den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, Eric Rosengren kom med uttalelser som omtalte problemet, torsdag.

- Så lenge boligprisene fortsetter å falle vil nedgangen øke risikoen til långivere, låntagere, markedet og økonomien, sa Rosengren.

- Betydelige videre fall i boligpriser kan komplisere strebenen etter å løse de nåværende problemene stort, advarte han.

Oljerekord
Oljeprisen er også en bekymring også markedet. Torsdag setter frontkontrakten til den amerikanske referanseoljen WTI ny rekord på 105,96 dollar fatet. Oppgangen kommer etter at oljelagrene i USA viste et overraskende trekk og at OPEC ikke økte produksjonen. Videre merkes dollarfallet på prisen. Oljen ender på 105,47 dollar fatet, hvilket er ny sluttrekord.

Euro klatrer 0,5 prosent mot dollar, 1.54. Ën dollar kostet 5,13 kroner ved børsslutt, en nedgang på 0,1 prosent.

Ledighetstallene som kom torsdag ettermiddag viser at antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt med 24.000 i forrige uke til 351.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Samtidig steg antall registrerte søkere med 29.000 til 2.831.000, det høyeste tallet siden september 2005.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,75 %

S&P 500 -2,20 %

Nasdaq -2,30 %

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere