Gå til sidens hovedinnhold

Finanskrisen kan koste deg jobben

Stadig flere selskaper annonserer store nedskjæringer grunnet de tøffe markedsforholdene.

Det som begynte som et problem for amerikanske investeringsbanker har gradvis forplantet seg til resten av økonomien. Global etterspørsel er på vei ned, og med den følger selskapenes resultater.

NA24 - din næringslivsavis

Den pågående resultatsesongen ute og hjemme, der selskapene forteller hvordan status er etter tredje kvartal, er ikke bare hyggelig lesning. Særlig er fremtidsutsiktene meget dystre, noe som har ført til nye børsfall.

Les mer: Dette er finanskrisen

Kutter bemanningen
Men de mørke utsiktene får også realøkonomiske konsekvenser. Særlig ser det ut til at vi får økt arbeidsledighet, da selskap over hele verden kutter i bemanningen for å klare seg gjennom de dårlige tidene.

Så langt har vi vært forskånet de største kuttene her hjemme, men så er Norge vanligvis sen på å kutte jobber som en reaksjon på globale trender. Trolig kan man vente et tøffere arbeidsmarked i tiden fremover.

Store nedskjæringer
I september i år ble det annonsert nedskjæringer på 95.094 årsverk fra store amerikanske selskap. Bemanningsbyrået Challenger, Gray & Christmas har regnet ut at dette er 33 prosent høyere enn i fjor, ifølge Dow Jones Newswires.

Byråets undersøkelse dekker vare en liten del av arbeiderne som mister jobben hver måned, men gir en god indikasjon på utviklingen. I tredje kvartal mistet 48 prosent flere jobben enn i samme periode i 2007, og tallet har ikke vært høyere på tre år.

Når Norge sent
Vanligvis er det finansjobbene i New York og London som går først, før resten av sektorene i de store økonomiene følger etter, etter dette igjen begynner vi å merke effektene i Norge.

Den pågående krisen følger dette mønsteret godt, allerede er ikke lenger finansnæringen langt fra den bransjen der flest mister jobben.

Saken fortsetter under bildet.

Verst i IT
Challenger-undersøkelsen vitnet om kun 8.244 avskjedigelser fra de store selskapene i finansbransjen sist måned, mens IT-bransjen kom verst ut med 24.600 jobbkutt fra dataprodusenten Hewlett-Packard, alene.

Kuttene i IT-bransjen har fortsatt inn i denne måneden. Senest denne tirsdagen annonserte internettgiganten Yahoo at de har planer om å kutte 10 prosent av arbeidsstyrken, eller rundt 1500 årsverk.

Les mer: Yahoo, de gir folk sparken

Selv om vi ikke har merket stort i Norge ennå, har nedskjæringene allerede nådd Europa med full styrke.

Europeiske storkutt
For eksempel kunne den sveitsiske legemiddelkjempen Novartis melde at de vil kvitte seg med 550 ansatte, denne mandagen, mens den nederlandske giganten Phillips Electronics meldte at et uspesifisert antall avskjedigelser ville finne sted, forrige uke.

Selv dagen i dag har store jobbkutt blitt annonsert i Tyskland. Legemiddelgigant Merck annonserte at de vil gi hele 12 prosent, eller 7.200, av de ansatte sparken, tidligere denne onsdagen.

Les mer: Gigant kutter 7.200 jobber

Blant andre europeiske jobbkutt i stor skala denne måneden har den sveitsiske investeringsbanken UBS besluttet å kutte 2000 jobber, mens det britiske legemiddelselskapet GlaxoSmithKline kutter 850 jobber.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken