*Nettavisen* Økonomi.

Finanskrisen kostet ham jobben

Foto: (Scanpix)

Islands statsminister trekker seg.

26.01.09 15:20

Økonomien på sagaøya Island har kollapset i løpet av de siste månedene. Etter flere dagers demonstrasjoner i hovedstaden Reykjavik ble det mandag klart at statsminister Geir Haarde og regjeringen går av.

NA24 - din næringslivsavis

Da det overdimensjonerte finansvesenet på Island kollapset i fjor høst, ble det klart at den voldsomme ekspansjonen har kostet økonomien dyrt. Island er på vei mot dyp resesjon, og tusenvis av islendinger har blitt eller er på vei til å bli arbeidsledige.

På en pressekonferanse mandag fortalte statsminister Geir Haarde at han i samtale med lederen av sosialdemokratene har bestemt at de ikke vil fortsette videre med koalisjonen.

Se innslag fra TV 2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

284407

Kreftsyk
Fredag ettermiddag kom den dramatiske meldingen om at statsminister Geir Haarde har fått ondartet strupekreft. Ifølge en pressemelding statsministeren selv har lagt ut, fører usikkerheten knyttet til sykdommen at han ikke tar gjenvalg som leder av Selvstendighetspartiet. Haarde skriver at han er optimistisk med tanke på å overvinne sykdommen, og han vil bli operert i utlandet.

Helt siden oktober har det vært kraftige protester mot regjeringen på Island i kjølvannet av den økonomiske katastrofen som har rammet Sagaøya med 304 000 innbyggere.

Den islandske økonomien er i full revers med en galopperende inflasjon på hele 18,1 prosent, ifølge den Islandske sentralbanken. Dette har ført til at banken har hevet styringsrenten til et like høyt nivå på 18 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Bør ikke trekke seg
Protestene har vært spesielt kraftige den siste tiden, der blant annet statsminister Haarde ble omringet i sin egen bil av rasende islendinger som pepret bilen med egg og snøballer.

- Statsminister Geir Haarde bør ikke trekke seg nå. Jeg forstår at folk er fortvilet, og man må ha et nyvalg på Island. Men det bør ikke skje på grunn av at en mobb forlanger det. Nyvalget bør komme om noen måneder når situasjonen har roet seg, sa Frank Aarebrot, valgforsker og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til NA24 fredag.

Les mer her: - Mobben må ikke vinne

Men nå har Islands innbyggere fått det som de ville, mandag trakk regjeringen seg fra sin post.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.