NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
FILMSTJERNE: Dokumentaren om isbjørnen Knut hadde premiere i Tyskland denne helgen.
FILMSTJERNE: Dokumentaren om isbjørnen Knut hadde premiere i Tyskland denne helgen. (Scanpix)

Finanskrisen rammer Knut

Filmstjernen fyller to år. Nå mister han hjemmet sitt.

Finanskrisen forviser verdens mest kjente isbjørn fra hjemmet sitt.

NA24 - din næringslivsavis

Knut er den virkelige historien om en liten isbjørn som ble krevd avlivet, men som fikk livet i gave. Siste kapittel i historien, som har bergtatt millioner av mennesker og deres lommebøker, har nå fått et nytt kapittel.

Dyrevernere mente at den lille isbjørnen ikke burde bli oppdratt av mennesker med tåteflaske, og dermed krevde de at isbjørnen ble avlivet. Men dyreparken Berlin Zoo avfeide dette som tøys og sa at de kan gi ham omsorgen moren ikke ville gi ham.

Men nå tvinges dyreparken til å kvitte seg med sin største turistattraksjon.

Finansielle problemer
Årsaken er delvis at den lille bamsen har blitt stor og at verden befinner seg i en finanskrise.

På grunn av størrelsen er Knut på vei til å vokse fra inngjerdingen sin og dyreparkens finansielle situasjon tilsier ikke at de vil hente inn ni millioner euro, som det er ventet at det vil koste å gi han større tumleplass.

- Vi har ikke råd til det i disse tider med økonomisk påkjenning, sier en talsmann for dyreparken, ifølge The Independent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Det finnes også en avtale som sier at Knut tilhører Neumuenster Zoo. Årsaken er at dyreparken lånte bort faren til Knut til Berlin Zoo, slik at Knut og flere med han kunne bli født.

- Vi lånte en isbjørn av dyreparken i Neumuenster for å få avkom. Vi inngikk en kontrakt som slo fast at den første som overlevde eies av Neumuenster Zoo – og det er Knut, sier sjefen for Berlin Zoo Bernhard Blaszkiewitz, ifølge Deutsche Welle.

Men den primære årsaken til at Knut nå må bytte beite skal være dyreparkens finansielle situasjon. Byen er også konkurs og dagens finansielle situasjon har knust alle håp om at den økonomiske situasjonen vil bedres med det første.

- Han vil være i Berlin i jula, men jeg er ikke så sikker på påsken, sier direktøren for dyreparken Neumuenster Peter Druewa, og som ikke vet hva som skjer med Knut videre, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Verdensstjerne
Knut har sin egen blogg, eget tv-show og har vært omtalt i haugevis av artikler verden over. Det har sågar blitt laget en egen film om Knuts første år.

Det har tidligere vært anslått at dyreparken, etter at Knut ble en attraksjon, kan skilte med 30.000 daglige besøkende. Den zoologiske hagen har selv sagt at Knut har ført til at de selger dobbelt så mange inngangsbilletter som normalt.

Knut-knask til folket
Dyreparken håver inn millioner på å selge tusenvis av Knut-bamser, Knut-leker, Knut-bøker og annet. Den zoologiske hagen anslo ved juletider at Knut allerede hadde generert verdier for 14 millioner euro i løpet av sitt første leveår, noe som slettes ikke kan kalles dårlig.

Andre og veldig konservative anslag har estimert at Knut har sopt inn ti millioner euro til den zoologiske hagen.

Det er heller ikke bare dyreparken som har kunnet smeske seg med Knuts popularitet. Godteriprodusenten Haribo, som produserer godteri basert på kjendisisbjørnen, har tidligere opplevd en så stor etterspørsel at de startet produksjon på flere fabrikker.

Selskapet produserte på våren i fjor over en million pakker av godteriet med bringebærsmak hver eneste dag. Haribo donerer 10 eurocents til dyreparken for hver pakke med Knut-knask som de selger.

Fallende aksjekurs
Og det er ikke bare der Knut har gjort seg gjeldende. Da han ble født fikk han aksjekursene til Berlin Zoo til å eksplodere på Berlin-børsen. Bare en måned alene fikk aksjekursen seg et løft på utrolige 94 prosent etter at investorene begynte å få troen på at Knut kunne ende opp med å bli et varemerke på nivå med «Ole Brumm».

For Knut-spekulantene finnes det to alternativer, enten med eller uten akvarium. Hvorav den mest likvide aksjen er den med akvarium.

Psykopatbamse
Men Zoologer er bekymret for bamsens mentale helsetilstand. Som en følge av at Knut ble håndfôret i sine 18 første måneder og bare hadde kontakt med mennesker, mener flere at han har utviklet psykopatiske tendenser. Disse skal visstnok kunne hindre Knut i å reagere som en bjørn skal overfor en fremtidig make.

Les også: - Kosebamsen har blitt livsfarlig

Til tross for at Knut ikke er så liten og søt lenger imponerer han fortsatt sine fans. Den to en halv meter lange bamsen på over 200 kilo trekker fortsatt haugevis med turister til dyreparken, men det kommer det til å bli en slutt på.

Over 21.000 berlinere har signert på en underskriftskampanje som forlanger at Knut blir værende i byen.

Bjørneeksperter insisterer imidlertid hardnakket på at Knut må bli gitt et nytt hjem med andre isbjørner så fort som mulig. Det mest åpenbare alternativet skal være dyreparken i Gelsenkirchen der de har en tre år gammel hunnisbjørn kalt Lara.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere