NA24.no

Finanskrisen verre enn naturkatastrofer

Sist oppdatert:
Subprimekrisen koster forsikringstoppene mer enn noen naturkatastrofe.

Problemene forsikringsselskapene har opplevd som følge av kredittkrisen i USA har vært enorm. Topplederne i forsikringsselskapene har måttet kutte sine bonusutbetalinger på bakgrunn av selskapenes svekkede resultater.

NA24 - din næringslivsavis

- Stadig færre er villige til å utbetale bonus i et dårlig år, sier Richard Furniss, konsulent i Towers Perrin, til Bloomberg News.

Topplederne ansvarlig
Rapporten det Internasjonale Pengefondet la frem tidligere i uken avdekket at forsikringsbransjen kan stå overfor giganttap. Totalt kan de råtne boliglånene i USA koste bransjen 130 milliarder dollar, eller nærmere 650 milliarder kroner.

Topplederne holdes ansvarlig for 38 milliarder dollar, eller rundt 190 milliarder kroner, av tapene i subprimemarkedet. Lederne får i gjennomsnitt kuttet sine lønninger og bonusutbetalinger med omtrent 20 prosent, ifølge en rapport fra selskaper som inngår i S&Ps forsikringsindeks.

For eksempel opplevde administrerende direktør Martin Sullivan i American International Group (AIG) at bonusutbetalingen hans ble kuttet med 42 prosent da selskapet la frem det dårligste resultatet på 89 år. Ambac valgte i januar å sparke daværende sjef Robert Genader, nekte bonusutbetaling og redusere lønnen hans med 71 prosent.

Verre enn Katrina
Til sammenligning opplevde konsernsjefene en gjennomsnittlig lønn- og bonusøkning på 8,2 prosent da orkanen Katrina herjet i 2005. Her ble konsernsjefene unnskyldt for tap på 41,1 milliarder dollar, nærmere 206 milliarder kroner.

- Forsikringsbransjen handler om å unngå store problemer, sier Paul Newsome, analytiker i Sandler O’Neill & Partners LP, ifølge Bloomberg.

- Lederne bør kompenseres basert på hvor godt de presterer, legger han til.

Kravene senkes
Nettopp derfor kan det vise seg at toppledere henter ut store bonuser på historisk middelmodige resultater, senere i år.

Det er jo ikke meningen at ledelsen skal premieres etter hvor gode tider det er, men heller i forhold til hvordan de påvirker resultatet.

Furniss forteller at målene for å oppnå bonus i 2008 er «lite aggressive», på bakgrunn av prognoser for svekkede resultater for bil- og næringslivsforsikringsselskaper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere