NA24.no

Finanskrisens vinnere og tapere

Sist oppdatert:
Noen gjør et kupp, mens andre sitter igjen med nærmest ingenting.

Mens flere av Wall Street virkelige pilarer kan se ut til å gå fullstendig dukken, er det noen som tjener godt på de urolige tidene.

NA24 - din næringslivsavis

Fredagens kriseerklæring fra meglerkjempen Bear Stearns sendte sjokkbølger gjennom USA-børsene. Investeringsbanken, som har drevet sin virksomhet helt siden 1923, kom opp i alvorlige likviditetsproblemer og ser ut til å ende med å bli solgt til konkurrenten JPMorgan Chase.

Vinneren
JPM ser ut til å få overtatt det kriserammede selskapet for kun 2 dollar aksjen, minimale 2,4 prosent av Bears bokførte verdi i fjerdekvartal 2007, og vanvittige 96 prosent billigere enn sluttkursen torsdag. Oppkjøpet verdsetter visstnok Bear til mindre enn de eiendommene de besitter.

- Selv med 6 milliarder dollar i forventede transaksjonskostnader ser handelen nærmest uimotståelig ut, skriver Keith Horowitz, analytiker i Citigroup, i et notat.

- Fra et strategisk perspektiv får JPMorgan flere forretningsområder fra Bear som er gode komplementer til sin investeringsbank.

Investorer anerkjenner da også JPM som den virkelige vinneren av denne dealen, og sender selskapet opp 12 prosent på en ellers svak børs.

Vil ikke gi seg
I Bear er de ennå ikke helt klare til å innse tap, aksjen handles for 4,85 dollar, 83,85 prosent lavere enn den nedslåtte sluttkursen fredag, men 142,5 prosent høyere enn oppkjøpstilbudet. Det kan synes som om aksjeeierne vil prøve å holde ut litt til.

- Bekymringen er at alle Wall Street-firmaer vil bli sett i lys av salgsprisen i Bear Stearns, sa Robert Brusca, sjeføkonom i Fact and Opinion Economics, til Marketwatch, søndag kveld.

Neste Bear Stearns
Nettopp dette ser ut til å kunne bli problemet for en annen investeringsbank, som synes å ha havnet i et lignende uføre.

Det spekuleres i at Lehman Brothers, det fjerde største meglerhuset i USA, er i ferd med å havne i en lignende krise som Bear.

Spekulasjonene begynte for alvor etter at den asiatiske storbanken DBS sendte ut en e-post til sine ansatte om at de ikke skulle gjennomføre noen handler der Lehman Brothers var motpart. Dette forbudet omfattet også Bear Stearns, og skal nå ha blitt løftet for Lehmans del.

Investorer er fortsatt svært engstelige, men investeringsbanken er nå ned «bare» 22 prosent, etter å ha rast mer enn 40 prosent tidligere i dag, etter at ledelsen slo tilbake på ryktene.

Selvoppfyllende profeti
- Alle investeringsbanker er avhengig av gjenkjøpsavtaler for å finansiere en betydelig del av eiendelene sine. Om markedsdeltakerne begynner å bli redde for at en annen bank står overfor en likviditetskrise kan vi se en annen kollaps, skriver Ryan Lentell, analytiker i Morningstar, i et notat gjengitt av Marketwatch.

Det stadige behovet for likviditet kan altså i teorien skape en selvoppfyllende profeti. Om noen begynner å mistenke at en investeringsbank ikke får tak i penger, kan resultatet bli at de dermed ikke gjør det. Dette siden långivere er redd for at de skal gå på ryggen – med den konsekvens at de gjør nettopp det.

- Kan bli ny bankkrise
- Ryktene om problemene ved Bear fikk trekk-kraft på grunn av bankens eksponering til det private boligmarkedet, som er i opprør, fortsetter Lentell.

- Investeringsbankene har alle eksponering til denne typen eiendeler, og ettersom frykten over videre prisfall tiltar, kan det føre til en ny bankkrise, forteller han.

- Grusomt effektivt marked
- Det er ikke noe spørsmål om at de er en godt drevet butikk, men dette problemet er mye større enn Lehman, forteller Mark Williams, finansprofessor ved prestisjetunge Boston University School of Management til Marketwatch.

Williams pleide å jobbe i den amerikanske sentralbanken, Fed. Han sier at uten Feds hjelp vil kun de aller sterkeste institusjonene overleve, siden markedet er «grusomt effektivt» i å bestemme hvem som får overleve i kapitalmarkedene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere