NA24.no

Finanslegendens penger fordufter

(REUTERS)
Sist oppdatert:
Warren Buffett nærmer seg minstekravet.

Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway, som blant annet er største eier i Kraft Foods og Coca-Cola, har kuttet ned på aksjekjøp etter at selskapets kontantbeholdning har falt til det laveste nivået på fem år, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Buffett har selv fastsatt at ti milliarder dollar i kontanter er det absolutte minimum som en forsikring mot en katastrofe. I april falt kontantbeholdningen til under 20 milliarder dollar etter å ha vært så høyt som 47,1 milliarder dollar i september 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ved starten av året hadde selskapet 25,5 milliarder dollar i kontanter.

- Han måtte selge noen av aksjene sine for å kjøpe ting i høst. Det er derfor han ikke har foretatt noen store aksjekjøp, sier Jeff Matthews, som har skrevet en bok om Buffett, ifølge Bloomberg.

I årets første kvartal brukte Berkshire 624 millioner dollar på aksjer, noe som er det laveste nivået siden minst 2005.

I stedet har rikingen satset på preferanseaksjer som gir store utbytter.

Shopping i fjor
I september investerte Berkshire Hathaway 5 milliarder dollar i preferanseaksjer i Wall Street-banken Goldman Sachs. Disse gir rett til et utbytte på 10 prosent i året, og Goldman Sachs kan kjøpe dem tilbake mot et tillegg på 10 prosent.

I tillegg fikk Buffett opsjon på å kjøpe ordinære aksjer for 5 milliarder dollar til kurs 115 dollar. I dag er aksjekursen til Goldman på 143,8 dollar.

Les mer: Buffett kjøper Goldman

MidAmerican Energy Holding betalte så i slutten av september opp 1,8 milliarder Hong Kong-dollar for det kinesiske selskapet BYD. Dette er et selskap som blant annet produserer oppladbare batterier, elektriske biler og bildeler.

Les mer: Buffett satser på elbil

Den første dagen i oktober kjøpte selskapet aksjer i konglomeratet General Electric for 3 milliarder dollar.

Les mer: Buffett handler

God nummer to
I fjor ble Warren Buffett omtalt som verdens rikeste, men listemesteren Forbes har snudd om og regner igjen Bill Gates som verdens rikeste. Buffett skal være god for om lag 38 milliarder dollar - mot 62 milliarder dollar i fjor.

Buffett er blitt en av verdens rikeste menn på store og langsiktige investeringer i gode selskaper hvor kursen er under press. I lange perioder har han sittet på en enorm kontantbeholdning i påvente av gode kjøp.

I midten av oktober i fjor gikk han i en kronikk i New York Times ut med en klar kjøpsanbefaling på aksjer samtidig som han selv var på privat handletur, ikke Berkshire Hathaway.

I kronikken skrev Buffett at hans private formue, som til da besto av amerikanske statsobligasjoner, ville endres til å bestå utelukkende av amerikanske aksjer.

Les mer her: - Kjøp aksjer, det gjør jeg

Ekstrem kursoppgang
Da Buffett kjøpte seg inn i Berkshire, som var et tekstilselskap, i 1962 lå aksjekursen på rundt syv dollar per aksje. Da han tok over kontrollen i selskapet i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje.

Det var først i 1969 at Buffett omgjorde Berkshire til investeringsselskap, og siden den gang har kursen gått til himmels.

Selskapet har gjort det bedre enn S&P 500-indeksen i hele 38 av de 44 årene Buffett har ledet selskapet.

I dag er kursen på A-aksjene USAs dyreste med 92.000 dollar per stykk, og det etter et fall på vel 25 prosent det siste året.

Aksjeprisen har blitt så høy fordi Buffett ikke har splittet aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør.

Les også: Forrykende sluttspurt på Wall Street

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere