*Nettavisen* Økonomi.

Finansmann dømt for voldtekt

Foto: Scanpix (Scanpix)

Her er dommen mot den kjent finansmannen som er dømt til flere års fengsel for voldtekt av sin ekskone.

23.10.09 16:08

Mannen er dømt til tre års fengsel, samt å betale erstatning på kroner 100.000.

Oslo tingrett har trodd kvinnenes historier om seksuelle overgrep, og har spesielt lagt vekt på et tilfelle der finansmannen holdt ekskona fast mens de hadde samleie, samt brevene mannen selv hadde skrevet.

- Retten finner at det er bevismessig dekning for ett tilfelle av voldtekt, og at det er dekning for flere tilfeller av seksuell omgang med en som er bevisstløs, står det i dommen.

Finansmannen ble samtidig varetektsfengslet i nye fire uker på grunn av bevisforspillelsefare i økokrims etterforskningen av bedragerisaken.

- Kvinnene er selvfølgelig lettet over å bli trodd i retten, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen til Nettavisen.

Ankes
Finansmannens advokater sier at dommen blir anket.

- Det er merkelig hvordan retten bare tar hensyn til deler av bevismaterialet, sier forsvarer Victoria Holmen. Hun mener at bevisene mot mannen er alt for svake for domfellelse.

Statsadvokat Geir Kavli sier han vil anke straffeutmålingen på tre år. Han hadde lagt ned påstand om fire og et halvt år.

- Stortinget og riksadvokaten har sagt at det skal bli en gradvis skjerping i disse sakene. Her har retten bare tatt hensyn til gammel praksis, sier han.

Fant bevis
Mannen var tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Den ene var hans ekskone som han giftet seg med i 2007. Senere ble tiltalen utvidet til også å gjelde en andre kvinne. Hun hadde vært samboer med mannen fra 2004 til 2007. Også en tredje kvinne, som bodde med mannen tidlig på 2000-tallet, har fortalt at mannen var svært kontrollerende, men avvist at det har vært snakk om voldtekt.

Det var Økokrim selv som nærmest snublet over voldtektssaken da de ransaket en leilighet som tilhørte finansmannen i forbindelse med en annen sak. Dette var en leilighet der ekskona bodde. Under madrassen fant de brev signert mannen som var skrevet til hans ekskone. Der sto det blant annet «Jeg skal aldri voldta deg igjen. Jeg skal aldri slå deg igjen...»

Les: - Fant bevis under madrassen

Etter fester
I Oslo tingrett sa ekskona at voldtektene startet like etter bryllupet, og gjerne skjedde etter at de hadde vært ute og drukket alkohol. Hun hadde da våknet av at han hadde hatt samleie med henne.

- Jeg var i sjokk, jeg skjønte ikke hvordan han kunne gjøre noe sånt. Jeg bare gråt, og jeg syntes det var helt tragisk. Da ble han lei seg, og skjønte ikke hvorfor han gjorde det, sa kvinnen i retten.

Finansmannen nektet straffskyld da saken gikk i Oslo tingrett. Under etterforskningen hadde han først nektet for å ha skrevet brevene, men skrifteksperter knyttet finansmannen til brevene der han selv erkjenner sin atferd.

Gikk til psykolog
- Det er så surrealistisk som det går an å bli. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i dette. Jeg føler det er galskap, og et takk for sist, sa han til Nettavisen da saken gikk for retten.

- Jeg er ikke noen voldtektsforbryter. Jeg har vært sjalu. Det har med kontroll og sjalusi å gjøre, det har ikke noe med voldtekt å gjøre, sa han om brevene.

Under rettssaken kom det fram at de to hadde levd et turbulent forhold, men at de begge var svært glad i hverandre. Etter hendelsene i 2008 begynte han hos psykolog for å endre sin atferd overfor kona, og ga i brev og smser til kona uttrykk for at han ville endre seg.

Samtidig hadde han overvåket ekskonas mobiltelefon og e-post, og opprettet falske Facebook-profiler for å overvåke henne. Det turbulente forholdet fortsatte til han ble pågrepet i en annen sak i begynnelsen av 2009. På det tidspunktet var separasjon så vidt igangsatt.

Tror kvinnene
Finansmannen har i retten hevdet at beskyldningene mot ham har vært sterkt overdrevet, og at det var kona som trengte hjelp.

Oslo tingrett avviser finansmannens påstander om at han er utsatt for et komplott, men tror kvinnene ikke har turt å anmelde forholdene av frykt for represalier.

Retten finner det skjerpende at overgrepene har pågått over lang tid, og at han har utnyttet kvinner som har vært langt nede

Retten betviler ikke at han har beklaget sin oppførsel og ville endre seg, men problemet er at det ikke skjedde.

Ber om anonymisering
Oslo tingrett ba pressen om å anonymisere saken av hensyn til de involverte i saken.

- Her har vi trått inn i en veldig privat sfære, og jeg ber derfor media om å anonymisere saken av hensyn til de det gjelder.

Les en anonymisert utgave av dommen her (ekstern pdf).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.