NA24.no

Finansnedtur på Wall Street

Sist oppdatert:
Bankaksjene ledet an fallet på USA-børsene.

Finansaksjene fikk juling på røde USA-børser, onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende nøkkelindeksene på Wall Street faller dypere.

Den velkjente Dow Jones-indeksen datt 0,88 prosent til 12422,86 poeng, og den langt bredere S&P 500 følger den helt, ned 0,88 prosent til 1341,13 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq Composite ble sendt ned 0,71 prosent til 2324,36 poeng.

Finanssmell
Finansaksjene får en spesielt stor smell.

Mye av skylden må tas fra en analytiker i Oppenheimer har kuttet estimatene for de amerikanske bankene. Det nye estimatet tilsier et fall på 84 prosent i gjennomsnitt i årets første kvartal, sammenlignet med samme periode i 2007.

Kuttet skyldes forventninger om store nedskrivninger relatert til amerikanske boliglånslån og strukturerte produkter. Dette er 30 gang at hun gjør kutt i estimatene for inntjening blant bankene siden november, og hun ser heller ingen ende på kuttene.

Spesielt går analysen hardt utover finanskjempen Citygroup, som ventes å ende med et negativt resultat fire ganger verre enn tidligere antatt. Ikke overraskende er nettopp dette selskapet blant de verste i sektoren med et ras på 5,72 prosent. Meglerkjempene JPMorgan og Goldman Sachs detter henholdsvis 4,23 og 2,43 prosent.

- Utfordringene og motvinden finansselskapene opplever nå får direkte implikasjoner for konsumentene, sier Michael Barron, konsernsjef i Knott Capital Management, til Bloomberg News.

Resesjonstegn
Mye tyder på at den siste optimist til den amerikanske økonomien snart er blitt pessimist. Resesjonstegnene fortsetter å komme på løpende bånd.

Ordreinngangen av varige goder falt overraskende med 1,7 prosent i februar. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at ordreinngangen av varige goder ville vokse med 0,7 prosent i årets andre måned. Hvis transportordrene og forsvarsordrene utelukkes ville ordreinngangen vært på henholdsvis minus 2,6 prosent og minus 1,6 prosent.

- Ved å signalisere et fall i bedriftenes forbruk, som har falt i hver av de siste åtte resepsjonene, er dagens rapport konsistent med økonomisk resesjon, kommenterte Tony Crescenzi, sjefobligasjonsmarkedsstrateg ved Miller Tabak & Co, til Marketwatch.

Salget av nye boliger falt med 1,3 prosent til 590.000 i februar på basert på årlig salgstakt. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet.

Dette er det laveste nivået på 13 år og boligsalget falt for fjerde måned på rad. Mandag kom tilsvarende statistikk for brukte boliger og disse var oppløftende. Dette bidro til et godt løft på børsene rundt om i hele verden. Tirsdag kom informasjon fra Case-Shiller som viser at prisutviklingen i boligmarkedet langt fra er like oppløftende.

Splitter telekjempe
Motorola vil splitte selskapet i to. Det opplyser mobilprodusenten onsdag. Nå skal selskapet deles i en mobiltelefondel og en nettverks- og mobilitetsteknologidel. Selskapene skal begge være børsnoterte og vil være uavhengig av hverandre. Investorer håper splittelsen vil synliggjøre verdiene i selskapet og sender aksjen opp 2,46 prosent.

Oppkjøpet av Clear Channel Communication kan nå gå dukken. Oppkjøpsfondene Thomas H. Lee Partners og Bain Capital har ikke blitt enige om hvordan finansiering skal gjennomføres. Dermed kan oppkjøpet til en verdi av 19 milliarder dollar ryke, skriver avisene The Wall Street Journal og The New York Times. Aksjen raser 17,23 prosent.

Oljen opp, dollar ned
Amerikanske investorer liker heller ikke det faktum at oljeprisen stiger til dels kraftig på råvarebørsen i New York.

Den amerikanske oljeprisen, med referanseverdi WTI, nærmer seg høydene fra tidligere år, med en oppgang på 4,58 dollar til 105,80 dollar fatet.

Prisen fikk hjelp av lave lagertall, og sterkt fall i dollar. Ved 22-tiden kan man sikre seg en dollar for knappe 5,06 kroner, en nedgang på 2,14 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,88 % til 12422,86

Nasdaq -0,71 % til 2324,36

S&P 500 -0,88 % til 1341,13

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere