NA24.no

Finansras i USA

(npixSca)
Sist oppdatert:
Finanssektoren skaper problemer på Wall Street.

USA-børsene faller, drevet av en slagen finanssektor.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende indeksene faller til det laveste punktet på tre uker. Den tunge Dow Jones-indeksen faller 0,89 prosent til 12146,23 poeng., mens S&P 500 detter 1,05 prosent til 1319,76 poeng. Teknologitunge Nasdaq blir sendt ned 0,46 prosent til 2262,32 poeng.

Finansproblemer
Aller verst går det med långiveren Thornburg. Selskapet raser rekordhøye 60 prosent, og utraderer dermed verdier for 336 milliarder dollar. Det spekuleres i konkurs, etter at det onsdag kveld kom det frem at finanshuset JPMorgan sendte dem en et brev om at de ikke klarte å gjøre en betaling på 28 millioner dollar.

Carlyle Group, som har spesialisert seg innen boliglånsobligasjoner, sliter også. De klarer ikke innfri lånebetingelser og det skaper frykt for at dette også kan ramme andre. Fondet har kjøpt forskjellige verdipapirer knyttet til boliglånsobligasjoner og klarer ikke innfri kravene til sikkerhet. Hvis flere hedgefond opplever de samme problemene kan det føre til at det kan bli lempet ut aksjer i alle former i markedet. Faren for at hedgefond og andre former for kompliserte fond kan gå konkurs gjør amerikanske investorer redde.

Prisene på gjeldsforsikring har skutt i været. Dette er en form for forsikring de som sitter med obligasjoner kan tegne for å eliminere nedsiderisikoen i investeringene.

- Tøft miljø
- Det er et tøft miljø, sier Paul Rasplicka, forvalter ved AIM Investments, til Bloomberg Television.

- Lånebetingelsene er strammere. Villigheten til å gi ut kreditt er mindre. Dette gjør det veldig tøft å drive forretningsvirksomhet, understreker Rasplicka.

Det spekuleres også i at fallet I boligmarkedet blir verre. En undersøkelse gjennomført av Bloomberg kommer med en prognose om at National Association of Realtors' index, som viser signerte kjøpsavtaler, har falt til det laveste nivået siden indeksen ble innført i 2001. Økonomene venter at antallet faller én prosent, og dette blir i så fall den tredje måned på rad med nedgang.

De dårlige signalene sender finansaksjer utforbakke, for sjette dag på rad. Bankkjempen Citigroup raser 2,44 prosent, meglergiganten Goldman Sachs detter 1,85 prosent.

Oljerekord
Oljeprisen er også en bekymring også markedet. Torsdag setter frontkontrakten til den amerikanske referanseoljen WTI ny rekord på 105,96 dollar fatet. Oppgangen kommer etter at oljelagrene i USA viste et overraskende trekk og at OPEC ikke økte produksjonen. Oljekartellet skylder på fenomener utenom OPECs kontroll.

Alt er likevel ikke helsvart. Detaljhandelen i USA viser positive tegn.

Detaljrally
Sterkt internasjonalt salg sørget for at verdens største varehuskjede Wal-Mart opplevde at omsetning uten bensin fra butikker som har vært i selskapets eie i mer enn ett år steg med 2,6 prosent i februar. Det er langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge Marketwatch ventet analytikerne at omsetning ville vokse med 1,1 prosent. Totalt økte omsetning til Wal-Mart med 8,9 prosent i februar sammenlignet med tilsvarende periode året før. Aksjen stiger 1m31 prosent på en ellers rød børs.

Analysebyrået Thomson Financial sier at majoriteten av de store detaljkjedene så langt har rapportert omsetning for februar som slår forventningene, skriver Dow Jones Newswire. Wal-Mart, den største av dem alle, kom med et positivt bidrag og det vær særlig innen matvarer, helse- og velvære og underholdning at omsetningen økte.

I forkant var forventningene lave og de positive overraskelsene gir en form for lettelse knyttet bekymringene om at konsumentenes forbruk sakker akterut.

Kleskjeden Buckle sto for den største overraskelsen med en omsetningsvekst i februar på 24 prosent, mens forventningene tilsa en vekst på 11 prosent.

Ledighetstallene som kom torsdag ettermiddag viser at antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt med 24.000 i forrige uke til 351.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Samtidig steg antall registrerte søkere med 29.000 til 2.831.000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere